Konrád György szerint Európa a nácizmussal és a kommunizmussal szemben naiv és felkészületlen volt, és az iszlamizmussal szemben is az.  “Nyolcvanhárom évem során három totalitarizmusról volt kényszerű alkalmam gondolkozni: a nácizmusról, a kommunizmusról és újabban az iszlamizmusról. Közös bennük, hogy totalitáriusok, mind a három elhatalmasodik, a híveik eszmék nevében erőszakra készülnek, és hajlamosak az útjukban állókkal szemben, válogatás nélkül, kíméletlen eszközöket bevetni. Európa a két elsővel szemben naiv és felkészületlen volt, a harmadikkal szemben is az” – írta Konrád az Emberfolyam címmel az ÉS-ben megjelent cikkében, és véleménye mellett az ATV-ben is kiállt.Az író az ATV Szabad szemmel című műsorában kijelentette: az európaiak az iszlamizmus és a bevándorlás generálta idegenellenes gondolkodás ellen

ÚGY VÉDEKEZHETNEK, HA ÉBEREK MARADNAK, SOHA SEMMIT NEM ADNAK FÖL A SZABADSÁGJOGAIKBÓL ÉS NEM TÉVEDNEK BELE A KÖZÖSSÉGI GONOSZSÁGBA.

Közösségi gonoszság alatt Konrád azt érti, hogy – ahogy a nácizmus, a kommunizmus és legújabban a radikális, terrorisztikus iszlamizmus követői teszik – egy adott közösséghez tartozás, egy hit vagy ideológia révén bizonyos csoportokhoz tartozó emberek feljogosítva érzik magukat a közösségükön kívüli emberek meggyilkolására.

Konrád szerint az Európai Unión kívüli országokból Európába érkezőknek alapos vizsgálaton kellene átesniük, mielőtt belépnének az Unió területére. Emlékeztetett rá:

MAGYARORSZÁG ÚGY VÁLHATOTT AZ EURÓPAI UNIÓ TAGJÁVÁ, HOGY ELFOGADTA A KÖZÖSSÉG SOK TÍZEZER OLDALNYI FELTÉTELRENDSZERÉT,

tehát az ország és a lakosság bekapcsolódott egy értékrendszerbe és a döntést népszavazáson is megerősítette, és ez a döntés tette lehetővé, hogy mi, magyarok szabadon utazhassunk Európában.

A teljes cikk itt olvasható.