Konferencia a Parlamentben Koszorús Ferencről

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Távol álljon tőlünk, hogy történelmet hamisítsunk – nyugtatott meg mindenkit az embermentésről szóló nagyszabású konferencián az Országgyűlés fideszes alelnöke.

Fotó: nepszava.hu

Jól sikerült a mozgósítás, megtelt a Parlament felsőházi terme. A szervezők előzőleg aggódtak ugyanis, hogy nem lesz elég érdeklődő, és akkor látszólag azok győznek, akik „komoly aknamunkát fejtenek ki” a rendezvény ellen. Az úgynevezett Koszorús-akció 75. évfordulója tiszteletére meghirdetett konferenciát eredetileg szeptember végén akarták megrendezni. A szervezők először technikai, majd pénzügyi okokkal magyarázták, miért halasztják el az eseményt. Lapunk ellenben több forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz az önkormányzati választások előtt nem akart emlékezetpolitikai vitákat gerjeszteni.

Koszorús Ferenc vezérkari ezredes kétségkívül vitatott személyiség. Az egyik – jellemzően a jobboldalhoz kötődő – tábor szerint 1944 július elején Horthy Miklós kormányzó azért rendelte Koszorús Ferencet és páncélosait Esztergomból a fővárosba, hogy megmentse a budapesti zsidóságot. Hantó Zsuzsa, a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke egy nemrégiben tartott megemlékezésen például kijelentette: büszkén kell Koszorús ezredes akciójára visszagondolnunk, hiszen ő volt az egyedüli a németek által megszállt Európában, aki katonai erővel, kormányzói akarattal és emberi segítőkészséggel akadályozta meg a zsidók elhurcolását.
Karsai László és más történészek ellenben állítják: Horthy nem a zsidóság, hanem a saját védelmében rendelte Koszorúst a fővárosba, mert azt hitte (tévesen), hogy a csendőrök puccsot szerveznek ellene. Karsai szerint azok, akik ma Koszorúst ünneplik, holnap annak a Horthy Miklósnak fognak szobrot állítani, aki asszisztált a vidéki zsidóság százezreinek elhurcolásához, és 1944 augusztusában ismét engedélyezte a budapesti zsidóság deportálását. Nem neki, hanem a háborús helyzet alakulásának köszönhető, hogy az újabb halálvonatok már nem indultak útnak.
[popup][/popup]