Kochavi hazugságnak nevezte a gázai határnál fejbe lőtt határrendész halálával kapcsolatos feltételezéseket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy csütörtökön megvédte a hadsereget a felső vezetést érő kritikákkal szemben, elutasítva azokat az állításokat, miszerint a határrendészet mesterlövészének haláláért a művelet-végrehajtási szabályok vagy a felszerelés hiánya volt a felelős.

 

Aviv Kochavi vezérkari főnök 2021. február 28. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A 21 éves Barel Hadaria Smueli törzsőrmester – írja az ujkelet.live –, az izraeli határrendészet elit Misztaaravim egységének tagja, akit augusztus 21-én közvetlen közelről fejbe lőtt egy gázai terrorista a határ északi részén rendezett zavargásokon, hétfőn belehalt sérüléseibe.

Az ügy kapcsán olyan feltételezések merültek fel, hogy a fegyveres azért tudott olyan közel kerülni a határkerítéshez, mert a túl szigorú művelet-végrehajtási szabályok miatt a csapatok nem tudtak tüzet nyitni a zavargókra, amikor megrohamozták a határt.

A jelenlegi kormány néhány ellenzője azt állította, hogy új korlátozásokat vezettek be a határ mentén állomásozó csapatoknál, mivel a júniusban beiktatott kormány stabilitása az iszlamista Ra’am párttól függ.

Teljes cikk

[popup][/popup]