Koalíciós pártok a főügyésznek: Ha alkalmatlanná nyilvánítja Netanjahut, az felér egy puccsal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koalíció vezetői hétfőn levélben figyelmeztették Gali Baharav-Miara főügyészt, hogyha összeférhetetlenségre hivatkozva alkalmatlanná nyilvánítja Benjámin Netanjahut a miniszterelnöki tisztségre, az „olyan lenne, mint egy katonai puccs”.

„A közelmúltban több riport jelent meg a médiában, amelyek szerint Ön megbeszéléseket folytat arról a lehetőségről, hogy Izrael miniszterelnökét ‘alkalmatlanná’ nyilvánítsák. Megdöbbenésünkre Ön mindezidáig nem cáfolta ezeket a riportokat,” – áll a levélben. melyről magyarul az ujkelet.live tudósít.

„A kísérlet, hogy kinyilvánítson vagy bejelentsen egy hivatalban lévő vezető ellen egy ilyen lépést, egyértelműen törvénytelen kísérlet egy választott és törvényes kormány megbuktatására és megdöntésére, a legapróbb törvényi indoklás nélkül” – figyelmeztet a levél.

A levelet az összes koalíciós tag vezetője aláírta, a Likudot Netanjahu helyett Járiv Levin igazságügyi miniszter képviselte.

A főügyész válaszul kijelentette: ,,Nem folytattam megbeszéléseket Netanjahu alkalmatlannak nyilvánításáról.”

Pénteki riportok szerint Baharav-Miara vizsgálja Netanjahu miniszterelnök alkalmatlanná nyilvánítását a kormánya tervezett igazságügyi reformja miatt kialakult összeférhetetlenségre hivatkozva.

Gali Baharav-Miara (Fotó GPO)

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató pénteki riportja szerint Baharav-Miara és segítői alaposan tanulmányozzák Hanan Melcer legfelsőbb bírósági bíró 2021-es döntését, aki úgy ítélte meg, hogy egyedül a főügyésznek van felhatalmazása ilyen lépés megtételére.

A főügyész úgy véli, Netanjahu visszaél hatalmával, hogy olyan jogszabályokat mozdítson elő, amelyek a javára befolyásolhatják a folyamatban lévő korrupciós perét.

A 12-es csatorna arról számolt be, hogy Baharav-Miara közel áll a példátlan döntés meghozatalához.

A 13-as csatorna szerint ez egy összetett ügy, és a főügyész aligha fogja a közeljövőben meglépni, ha egyáltalán.

Teljes cikk

[popup][/popup]