Koalíciós megbeszélések: kétségek az utolsó pillanatig

Írta: Halmos László / http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Netanjáhunak szerda estig kell bejelentenie kormánya megalakítását ♦ Bennett személyesen tárgyal Netanjáhuval – az igazságügyi tárcát is akarja? ♦ Lieberman ellenzékbe vonul ♦ Deri két miniszteri tárcát és két miniszterhelyettességet kap

netanjahu problemsEgy nappal az államelnöktől koalíció-alakítására kapott kéthetes meghosszabbítás lejárta előtt a Bájit hájehudi (Zsidó otthon) párt megszakította a megbeszéléseket a Likuddal, és felhatalmazta a párt vezetőjét, Naftali Bennett-et személyes tárgyalások kezdeményezésére Binjámin Netanjáhuval.

A nemzeti-vallásos Bájit hájehudi párt azt várja el vezetőjétől, hogy keményítsen csatlakozási feltételein, és azok elutasítása esetén a párt vonuljon ellenzékbe. Nir Orbach, a Bájit hájehudi főtitkára a párt számára további fontos, befolyással bíró minisztériumot követelt a már nekik ígért közoktatási és mezőgazdasági minisztériumokon kívül.

Kedd esti hírek szerint a Bájit hájehudi párt az igazságügyi tárcát is követeli, Ájelet Sákéd számára, amit a pártban szerda reggel cáfoltak. Ezt a minisztériumot Netanjáhu a maga pártja, a Likud számára kívánja fenntartani.

Bennett-ék kifogásolják, hogy Netanjáhu a vallásügyi minisztériumot a keleti-ortodox SASZ pártnak adta, és ugyane párt alá rendelte a vallási bíróságokat (batéj-din rabaniim) is.

A Likud azzal vádolja a Bájit hájehudi pártot, hogy a választásokon kapott mandátumai számához (8) képest túlzott követelésekkel lép fel: Netanjáhu már nekik ígérte a közoktatási, a mezőgazdasági, a kultúra- és sportminisztériumokat, a telepítési hatóság vezetését, és a törvényhozási bizottság (váádát chuká, chok umispát) elnökségét is. Ezen kívül jelentősen megemelték a közoktatás költségvetését, és több százmillió sékelt juttattak a nemzeti-vallásos intézményeknek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]