Kitoloncoltak egy iráni zsidót Izraelből: kémkedéssel gyanúsították

Írta: 24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Meghiúsítottak pénteken egy iráni kémkedési kísérletet Izraelben – közölte a zsidó állam belbiztonsági szolgálata, a Sin Bet. A Reuters  azt írta, hogy a kémkedési kísérlettel gyanúsított, zsidó származású iráni férfit a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren csípték el egy papírzsebkendős dobozzal, amelyben állítólag megfigyelésre alkalmas eszközök voltak elrejtve.

Képünk illusztráció

A Sin Bet szerint a férfi, akinek rokonai élnek Izraelben, a repülőtéren a kihallgatás során elismerte: azért érkezett, hogy izraeli célpontok után kémkedjen az iráni hírszerzés számára. A férfinál mobiltelefonokat, power bankokat és készpénzt is találtak. Az országba való belépését megtagadták, és visszatoloncolták Iránba.

Ez az esemény része azoknak a széles körű iráni törekvéseknek, melyek célja, hogy kém- és terrorhálózatokat építsenek ki Izraelben – közölte álláspontját az izraeli belbiztonsági szolgálat. Arra a kérdésre, hogy miért toloncolták ki a gyanúsítottat ahelyett, hogy büntetőeljárást indítottak volna, egy illetékes forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a hírszerzés egyéb operatív megfontolások mellett úgy vélte, hogy a férfi nyomás alatt cselekedett, valamint anyagi haszonszerzés motiválta. Az illetékes hozzátette, „kicsi a valószínűsége”, hogy jogi útra tereljék az ügyet, minthogy a gyanúsított nem izraeli állampolgár.

Teljes cikk

[popup][/popup]