Kiteszik Deutschot a néppárti frakcióból a gestapózás miatt?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha Othmar Karas kezdeményezésére az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi Deutsch Tamás kizárását és meg is szavazzák, “mennek mindannyian” vele a fideszes képviselők – mondták az atv.hu-nak brüsszeli források.

A fejleményeket az atv.hu így foglalta össze:

Othmar Karas, a néppárti EP-frakció osztrák ÖVP-s alelnöke tudatta múlt szerdán, hogy megtették az első lépést a Deutsch Tamás elleni eljárásban. A fideszes képviselő kizárására irányuló kezdeményezésének már több mint 40 támogatója van, és az EPP frakció “csendes többsége” is mögötte áll – írta a Twitterén Karas.

Karas azzal indokolta a magyar fideszes delegációvezetővel szemben az eljárást, hogy a “jogállamiság iránti elkötelezettségünk összehasonlítása a Gestapóval és a nemzetiszocializmus és a kommunizmus általi elnyomással elviselhetetlen és teljesen elfogadhatatlan”.

Karas szerint Deutsch Tamás nem kért bocsánatot ezért, és nem vonta vissza kijelentését sem. “Szavazást kértem a képviselőcsoporttól, hogy a jövő héten zárják ki Deutsch képviselő urat” – twittelte Karas múlt szerdán, azt is hozzátette, hogy Deutsch Tamás bocsánatkérés helyett elfogadhatatlan összehasonlításokat ismételt meg és “kommunista módszereket emlegetett”.

A felvétel itt tekinthető meg.

Deutsch Tamás szerint viszont már korábban bocsánatot kért Manfred Weber néppárti frakcióvezetőtől, amiért az ATV Csattban a Gestapo és az ÁVÓ eljárásához hasonlította a frakcióvezetőnek a De Standaard holland nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatát. A bajor CSU-s politikus úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre mondta azt, hogy ha jól emlékszik, a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned.

“A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam”

– tudatta Deutsch Tamás, hozzátéve, hogy telefonon is beszélt Weberrel, aki elfogadta a bocsánatkérését.

 

Vasárnap pedig a Kossuth Rádiónak azt mondta: a 182 fős EPP-frakcióból 40-en kezdeményezték a kizárását. Deutsch Tamás a Vasárnapi újságban beszélt arról, hogy “büszke tagja az Európai Néppárt frakciójának, és reméli, hogy a józanság, a mások megértésére törekvés vezérli majd képviselőtársait, amikor a kizárására vonatkozó javaslatról szavaznak”. Megjegyezte, hogy a kizárását kezdeményezők módszere az 1990 előtti antidemokratikus Magyarországra emlékeztet, hiszen azért akarják megbüntetni, mert szabadon megfogalmazta a véleményét, kiállt az igazság és a hazája mellett.

Teljes cikk

Címkék:ÁVH, Deutsch Tamás, EU, Gestapo

[popup][/popup]