Kislányként tolmácsolt a halál orvosának Auschwitzban

Írta: Vaskor /sokszinuvidek.24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Örök témája a múlt, mert Mengele arcát nem lehet elfelejteni.

 

 

87 éves, és van mire emlékeznie. Kislányként került Borsodból Salgótarjánba, amely szeretett városa és otthona lett. Zsidóként megjárta a poklok poklát, ám túlélte Auschwitzot. A háború befejezése után tért vissza a nógrádi megyeszékhelyre, ahol a vendéglátós szakma ismert alakja lett. Molek Emilné, Ági néni Salgótarjánban, Pécskő úti otthonában mesélt életéről.

1931-ben születtem zsidó családban a Miskolchoz közeli Sajópetriben – emlékezett az idős asszony. – 6 hónapos terhes volt velem édesanyám, amikor agyvérzésben meghalt édesapám, így anyukám születésem után egyedül nevelt. Egyik nagybácsim, Grünwald Dezső akkor  Salgótarjánban élt, és híres ruhaüzletet működtetett. Kislányként kerültem hozzájuk, mert azt szerették volna, ha Veronika lányuknak lenne egy társa. Németül taníttattak, így gyorsan megtanultam a nyelvet, melyet azóta sem felejtettem el.

Ági néni nem élvezhette sokáig a felhőtlen gyerekkort. A zsidótörvény életbe lépésekor kitiltották a polgári iskolából, majd ő sem kerülhette el a nácik gyilkos terveit, akik Európa teljes zsidó lakosságát el akarták pusztítani: a betegeket és az egészségeseket, a gazdagokat és a szegényeket, az öregeket és a fiatalokat, nem kímélve a csecsemőket sem.

Salgótarjánban is létrehozták a németek a gettót. 1944-et írtunk, és egy bányai istállóban zsúfoltak össze bennünket. Ekkor már mellettem volt az édesanyám is, akivel együtt vagoníroztak fel bennünket az auschwitzi koncentrációs táborba induló szerelvényre. Három napon át tartó, hosszú út következett étlen-szomjan. Volt olyan asszony, aki menet közben szülte meg gyermekét.

A megérkezés után meztelenre vetkőztettek mindenkit, elvették óráikat és ékszereiket, majd egységesen kopaszra borotválták a felnőtteket és gyerekeket. Ezután a halál orvosaként ismert Josef Mengele vezetésével szelektálták a zsidókat. Molek Emilné – anyjával együtt – rátermettségének és – talán – német nyelvtudásának köszönhette, hogy a válogatás során az „életben maradhatnak” csoportba került.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]