Kipás tüntetés Bonnban – „Az antiszemitizmus elleni harcnak a német politikai kultúrához kell tartoznia”

Írta: Forrás Bence (Bonn) - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

július 11-i antiszemita indíttatású támadásra válaszul Bonn főpolgármestere, Ashok Sridharan (CDU) a helyi zsidó közösséggel együtt július 19-re meghirdette a „kipa napját” (Tag der Kippa), aminek keretében kipás demonstrációra hívta a bonniakat.

Az antiszemitizmus elleni bonni tüntetés. (A szerző felvételei)

Felhívásához további politikai és civil szervezetek csatlakoztak, köztük a bonni egyetem, az Alexander von Humboldt Alapítvány és a DAAD. A spontán időzítés – a tüntetés a tartományi nyári iskolaszünet első hetén egy hétköznap délutánra esett – és a hőség ellenére a demonstráción körülbelül ötszázan vettek részt. A bonni zsidó közösség kölcsönkipákat biztosított azok számára, akik nem hoztak magukkal sajátot.

Beszédében Sridharan korábbi videóüzenetéhez hasonlóan ismét határozottan elítélte a vallási alapú erőszakot.

„Az antiszemitizmus elleni harcnak a német politikai kultúrához kell tartoznia” – mondta.

A támadás áldozatát, Dr. Jichák Melamedet megszólítva, a főpolgármester kifejezte sajnálatát, és jelezte, hogy Bonn visszavárja a professzort. (Dr. Melamed a tüntetésen nem tudott ott lenni, a telekommunikációs úton keresztüli csatlakozása pedig technikai okokból meghiúsult.)

Dr. Margaret Traub, a bonni zsidó közösség vezetője felhívta a figyelmet a hasonló akciók szükségességére és hangsúlyozta:

nem megengedhető Izrael-kritikának beállítani az antiszemitizmust.

A harmadikként felszólaló Dr. Martin Frick, az ENSZ Bonnban székelő Klímatitkárságának politikai és programigazgatója emlékeztetett, hogy a vallásszabadság és a vallási tolerancia az ENSZ fontos alapelvei, és a szervezet támogatását fejezte ki a megmozdulást illetően.

[popup][/popup]