Kinek mi köze a holokauszthoz?

Írta: Várr György / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A friss Heti Válasz hasábjain a lassan állandó külső munkatárssá váló Schmidt Mária újabb óriásesszével gazdagítja az egyetemes kultúrtörténetet. A látszólag a Sorsok Házát és a magyar holokausztemlékezetet tárgyaló nekifutás egyfelől szívet tépő tónusban és kíméletlen részletességgel számol be ismét, menetrendszerűen, az üldöztetésről, amelyet a Főigazgatónak a honi és nemzetközi balliberálisok gyűlöletorgiái miatt bő másfél évtizede el kell szenvednie, amiért merő hazafiságból eligazgat például egy tekintélyes méretű állami intézményhálózatot.

vari_gyorgyweb

Vári György

Őszintén megmondja, hogy azért vette magára még a Sorsok Háza beüzemelését is, mert ha „kibeszéljük” a „múlt tragédiáit”, akkor végre semlegesíthetjük azokat az erőket, amelyek „hazánkat fasisztázzák”. A projekt nemes végcélja tehát az, hogy némely ballibek befogják végre a hazaáruló szájukat. És valóban, saját mártíromságának nyomatékos hangsúlyozásán túl csak ennyit kíván mondani Schmidt: hogy senki ne ugasson bele.

Mert, ha hiszik, ha nem, a Mazsihisz például bele akar beszélni a magyar holokauszt emlékezetébe. Meg „a” külföld is persze. Az angolok, az amerikaiak meg még az izraeliek is. Pedig az a mi nemzeti történelmünk, azt csinálunk vele, amit akarunk. Még az is felmerült, tudjuk meg elhűlve, hogy egy nemzetközi történészbizottság is belepofázhasson a kérdésbe, eb ura fakó, el a nemzetközi kezekkel a magyar szuverenitástól!

Lázárnak az a kijelentése, hogy Schmidtnek konszenzust kell keresnie bizonyos zsidó szervezetekkel, Schmidt szerint jobban megdöbbentette a magyar közvéleményt, mint az, hogy Lázár Zoltai Gusztávot tanácsadónak nevezte ki. Lázár ugyanis legújabban nem átallotta még azt is mondani, hüledezik a főigazgató, hogy még a magyar holokauszttúlélőknek is lehet szavuk a magyar holokausztot bemutató kiállításon.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]