Kijev: Megtámadtak egy ukrán zsidó vezetőt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 rabinovÉgő benzines palackot vagy robbanószerkezetet dobtak Vadim Rabinovics üzletember, az Arsenal Kijev futballcsapat volt tulajdonosa, az Összukrajnai Zsidó Kongresszus elnöke autója alá hétfőn Kijevben. Rabinovics nem sérült meg a támadásban.

Égő benzines palackot vagy robbanószerkezetet dobtak Vadim Rabinovics üzletember, az Arsenal Kijev futballcsapat volt tulajdonosa, az Összukrajnai Zsidó Kongresszus elnöke autója alá hétfőn Kijevben. Rabinovics nem sérült meg a támadásban.

Ukrán médiajelentések szerint Vadim Rabinovics az autójával épp kihajtott irodája épületének udvaráról, amikor a támadó a jármű elé ugrott, és a gépkocsi kerekei alá dobta a gyúlékony folyadékkal teli üveget. Egyes források szerint nem Molotov-koktélt, hanem robbanószerkezetet dobott a merénylő a gépkocsi alá. Főként fültanúi voltak a robbanásnak, amelynek következtében több környező épület ablaka kitört. Időközben jelentkezett egy szemtanú, aki szerint egy baseballsapkát viselő, harminc év körüli férfi volt a támadó.

Rabinovics februárban adta át pénzügyi okok miatt az Arsenal futballklubot a kijevi megyei tanácsban a Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók pártját képviselő Olekszandr Oniscsenkónak.

A több médiumban tulajdonos üzletember január közepén közölte, hogy a jelenlegi ukrán vezetés “meg akarja fosztani őt” a tulajdonában lévő Jewish News One (JN1) nemzetközi hírtévétől. A független kereskedelmi televíziót a szintén ismert ukrán üzletemberrel, Ihor Kolomojszkijjal, az AeroSvit légitársaság tulajdonosával közösen hozták létre 2011-ben.

[popup][/popup]