Kiev: Konferencia az antiszemitizmusról a hírhedt vérvádper századik évfordulóján

Írta: tev.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Ukrán Zsidó Tanács közös szervezésében,  a Beilis-per százéves évfordulója alkalmából október 15. és 16. között Kijevben került megrendezésre a Nemzetközi Konferencia az Antiszemitizmusról elnevezésű rendezvény. Az eseményen az antiszemitizmus elleni fellépés lehetséges stratégiáiról és módszereiről tárgyaltak a résztvevők.

Mendel Beilist, egy ötgyermekes zsidó családapát 1913-ban Kijevben megvádoltak egy keresztény gyermek rituális meggyilkolásával, bizonyíték nélkül, hamis tanúkkal. A férfit meghurcolták, a per hatalmas nemzetközi figyelmet kapott, és bár végül sikerült ártatlanságát bizonyítani, az eset azóta is mérföldkő az antiszemitizmus elleni fellépést sürgető retorikában.

A konferenciát Oleksandr Feldman, az Ukrán Zsidó Tanács elnöke nyitotta meg, és olyan tekintélyes személyek vettek részt az eseményen, mint Leonid Kravchuk, Ukrajna első szabadon választott elnöke, Andrew Baker Rabbi, az Amerikai Zsidó Tanács nemzetközi igazgatója és az EBESZ Elnökség Antiszemitizmus Elleni Küzdelem megbízottja, valamint az izraeli kormány képviseletében Gideon Behar, a külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős nagykövete. A rendezvény díszvendége az USA-ban éló Jay Beilis volt, Mendel Beilis unokája.

4-es_kep

Szalai Kálmán, Jay Beilis, Mark Weitzman és Shai A. Franklin

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]