Kibuc helyett Nobel-díj

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

WarshelArieh Warshelnek, az egyik idei kémiai Nobel-díjasnak el kellett hagynia a kibucot, mert kémiát akart tanulni a haifai Technion műszaki egyetemen – írta csütörtökön az izraeli Maariv című lap.

Warshel a Szdé Nahum nevű kibucban született és nevelkedett, szülei néhány évvel ezelőtti haláláig rendszeresen látogatta is a közösséget, amely a legrangosabb tudományos elismerés után már megbocsájtotta neki egykori bűnét, hogy a hadseregből való leszerelés után mindenáron kémiát akart tanulni.

A neves tudós 51 évvel ezelőtt azért kényszerült elhagyni a kibucot, mert nem támogatták egyetemi tanulmányait, mondván az “nem hasznos a közösségnek”. Úgy vélték fölösleges luxus, mert eredményeit nem alkalmazhatták az akkor még elsősorban mezőgazdasággal foglalkozó településen. Miután nem szavazták meg taníttatását, Warshel elköltözött, saját erejéből végezte iskoláit, majd a Weizman Intézetben doktorátust szerzett.

A kémiaprofesszor Izraelben a hetvenes évek közepén nem talált állást, egy amerikai egyetem viszont kutatói státust ígért neki, ezért költözött a tengerentúlra. Smuel Agmon kibucbeli egykori osztálytársa azt nyilatkozta a lapnak, hogy a Nobel-díjas tudós fiatalként “csendes, szerény és nagyon szorgalmas volt. Nem érdekelték az olyan dolgok, mint a sport és a szórakozás”.

A másik friss kémiai Nobel-díjas, Michael Levitt együtt dolgozott Warshellel Izraelben, a Weizmann Intézetben, és ő maga is rendelkezik izraeli állampolgársággal.

Izraelben nagy publicitást kapott, hogy még a harmadik kémiában díjazottnak, az Ausztriából a nácik elől 1938-ban Amerikába menekült Martin Karplusnak is van izraeli kapcsolata. Lánya, Rivka Karplus majdnem harminc éve Jeruzsálemben él, családi orvos és belgyógyász. A zsidó államban az exizraeli tudósok sikerét illetően az örömbe üröm is vegyült.

Menáhem Ben-Szaszon, a jeruzsálemi Héber Egyetem elnöke a Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy “ezek a Nobel-díjak izraeliek is lehetnének”. “Az ország évtizedek óta elhanyagolta a tudósok munkájához szükséges kutatási lehetőségek fejlesztését és támogatását. Egyetemeink boldogok lennének, ha a külföldön tudományos fokozatot szerzettek hazatérnének és itthon folytatnák kutatásukat, de ehhez befektetésre lenne szükség”- tette hozzá az egyetem elnöke.

[popup][/popup]