Kiállítás nyílik Prágában Klein Rudolf fotográfiáiból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Műcsarnok Az élet házai – Halhatatlan zsidó temetők címmel kiállítást nyit kedden Klein Rudolf fotográfiáiból a Prágai Magyar Intézetben.

Klein Rudolf felvétele

“Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába, vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek is, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától. A 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek ettől a hagyománytól, közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez” – olvasható a tárlatot beharangozó hétfői közleményben.

Klein Rudolf, nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus ebbe a világba vezeti el a látogatókat. Felvételein megelevenedik a prágai Új zsidó temető, a budapesti Salgótarjáni úti temető és Európa számos nagyvárosa zsidó sírkertjének temetőművészete.

A Műcsarnok 2019-ben azonos címmel megrendezett tárlata Prágában kibővített tartalommal látható keddtől. A kiállítás, melynek kurátora Medve Mihály, augusztus 26-ig látogatható a Prágai Magyar Intézetben.

MTI

Címkék:Európai temetők, Magyar Ház, Prága

[popup][/popup]