Ki volt a dzsihádista gyilkosság magyar áldozata?

Írta: Lázár György   - Rovat: Hírek - lapszemle

-ibolya-ryan-

Néhány héttel ezelőtt az amerikai követségek figyelmeztették a közel-keleti arab országokban tanító amerikaiakat: tudomásuk van arról, hogy az iszlám szélsőségesek új stratégiát hírdettek meg. A jelszó: „Öljetek egyszerűen és terjesszétek a félelmet mindenütt!” Az új célpontok az arab országokban tanító amerikai tanárok. Ők az  „idegen kultúra terjesztői”, akik a Nyugat mételyével mérgezik az ártatlan arab gyerekek lelkét, olyan ismereteket oltva beléjük, amelyek ellentétesek az Iszlám tanításaival – ezért meg kell halniuk!

Az amerikai diplomaták óvatosságra intették az arab országokban dolgozó amerikai tanárokat, óvónőket és gyermekgondozókat. A figyelmeztetés nem volt alaptalan.  Néhány napja  az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban, egy modern bevásárlóközpont mosdójában, egy burkába öltözött merénylő hat késszúrással meggyilkolt egy 47 éves amerikai asszonyt.

Mint később kiderült az áldozat magyar volt! Ibolya Ryan – mint az amerikai sajtóban közzétették – Balázsi Ibolya néven született Aradon. Nagyváradon, a Iosif Vulcan főiskolán szerzett tanítónői képesítést. Budapestre költözött, ahol a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karon szerzett oklevelet 1995-ben.  Nem tudni, hogy megszerezte-e a magyar állampolgárságot is.

Találkozott egy amerikai férfival, Paul Ryannal és összeházasodtak.  Az Egyesült Államokba költöztek, Denverben, Colorado államában telepedtek le, ahol egy kislánya, majd ikerfiai születtek, akik jelenleg 11 évesek. Ibolya amerikai állampolgárságot szerzett, és nagyon is aktív volt a helyi magyar közösségben.

A házaspár később Magyarországra költözött, ahol Ibolya 2007-ben a Fejér-megyei Seregélyesen levő Kastélyhotelben dolgozott. A hotel 2008-ban bezárt, és a házasság is megromlott, elváltak.

2010-ben Ibolya Bécsbe költözött, ott az American International School-ban és a Danube International School-ban tanított. Majd amerikai tanítói jogosítványát felhasználva 2013-ban egy szerződést kapott Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusban, és azóta is ott tanított és élt ikerfiaival.

Minden jel arra mutat, hogy Ibolya rossz időben, rossz helyen volt, ezért vált aldozattá.  A helyi hatóságok már letartóztatták a feltételezett gyilkost, és azt gyanítják, hogy az iszlamista szélsőségesek random módon választották ki áldozataikat.   Akiről feltételezték, hogy amerikai állampolgár, és a helyi nemzetközi iskolákkal áll munkaviszonyban, az célpontjukká vált.

Ez a tragédia figyelmeztetés azon magyar állampolgárok  számára is, akik arab országokban élnek és dolgoznak. Legyenek óvatosak, az elvakult szélsőséges iszlamisták számára ma már bárki ellenség lehet, aki szemükben a nyugati értékeket képviseli.

 

 

 

 

 

 

[popup][/popup]