Ki ölte meg Menachem Starkot?

Írta: velvet.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Négy percig harcolt, de végül elrabolták, megölték, összeégették, és a testét egy kukában hagyták. Menachem Stark halála nagy hullámokat kavart New York-szerte, főleg miután egy bulvárlap azt pedzegette, sokan akarták a halálát. Stark valóban többmilliós dollárral hazardírozott, uzsorázása miatt nem feltétlen szerették, és ráadásul egy Szatmárból kiindult zsidó szekta híve volt. Ez is számíthat, rokonai antiszemita gyilkosságra is gyanakodnak. Az biztos, hogy gyilkosságban ennyi kérdőjel még nem volt.

Kegyetlen gyilkosság tartja félelemben a New York-i zsidó közösséget a New York Daily News szerint. A 39 éves Menachem Stark összeégett holttestére ugyanis a hétvégén találtak rá egy kukában, egy Long Island-i gázdepóban. “Még mindig sokkban vagyunk. Senki sem tud megbékélni ezzel. Beszéltem a bátyámmal azon a napon, amikor eltűnt… Jól nézett ki. Rendben volt” – mondta Yaakov Stark, Menachem testvére.

Stark_meggyilkolasA meggyilkolt férfi a helyi zsidó közösség kulcsszemélyisége volt, a New York Post című bulvárlap ezért azt írta vasárnapi számában: “Ki nem akarta őt halva látni?” A család és a helyi, williamsburgi közösség persze mélyen elítélte a hatásvadász szalagcímet. Amúgy halovány magyar szál is van a történetben, ugyanis Starkok közössége az ortodox, haszid zsidóság egyik szektájának, a partiumi Szatmárnémetiből indult szatmárinak voltak a követői.

Négy percig védekezett

Azonban Starknak valószínűleg nem a szatmári irányzat szerzett sok ellenséget. A rendőrség állítja, minden egyes nyomon elindultak, nem hagynak ki semmit, ezért még nincs tippük, mi lehetett a brutális gyilkosság indítéka. Annyit tudni, hogy Stark keze és teste volt megégve, valamint bevérzéseket találtak a fején és a nyakán.

Egy üzlet biztonsági kamerája annyit rögzített, hogy egy havas New York-i utcán parkoltak 20 percig Stark elrablói. Stark már majdnem kinyitotta a szintén errefelé parkoló kocsiját, amikor megtámadták. Négy percen át hadakozott velük, mígnem alulmaradt. Végül egy sokkolóval tudták leteríteni.

Elvek és elméletek

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]