Ki nevet a végén? – Helyhatósági választások Izraelben

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa is új polgármestert választhat a keddi helyhatósági választásokon Izraelben – jelentette a helyi média.

Barkat átnyergelt az országos politikára, Huldainak kihívói akadtak (Fotó: Menahem Kahane /AFP/Facebook)

Több mint 6,5 millióan járulhatnak az országszerte mintegy 4 ezer helyen felállított csaknem 11 ezer szavazófülkéhez. Az általános választásokhoz képest igen alacsony, mintegy 50 százalékos korábbi részvételi arány miatt idén először munkaszüneti nappá nyilvánították a helyhatósági választások napját, azt remélve, hogy ez sokakat részvételre ösztönöz.

863-an pályáznak a különböző helyi hatóságok élére, és 3400 listán indulnak a településeket vezető grémiumokba vágyó polgárok, akik Izraelben nem kapnak fizetséget ezért a munkájukért.

Reggel 7-től este 10-ig, a legkisebb helyeken 8-ig lehet voksolni, úgyhogy a kiváló időjárást kihasználva kirándulni indulók napjába is beleférhet a szavazás, amelyet általában iskolaépületekben rendeznek meg.

Jeruzsálemnek bizonyosan új vezetője lesz, mert Nir Barkat eddigi polgármester visszavonult, illetve átnyergelt az országos politikára a Likud párt színeiben. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap értesülése szerint a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszteri tárcát ígérték neki a következő kormányban, bár ő ezt cáfolta.

A főváros Barkat utáni új polgármesterének kiléte várhatóan csak a második fordulóban, két hét múlva fog eldőlni. Kemény csata várható a választás reggelén a Siratófalhoz zarándokoló Zeév Elkin Likud politikus, valamint Joszi Deutsch, Ofer Berkovics és Mose Leon között – miközben Kelet-Jeruzsálemben mintegy 300 ezer arab várhatóan ezúttal is bojkottálja a szavazást.

A város nagyszámú ultraortodox lakossága megosztott, nem szavaznak egységesen, és emiatt megjósolhatatlan a választás kimenetele: még a nem vallásosok jelöltje, Berkovics is esélyt kapott Jeruzsálem irányítására, de legalábbis a bejutásra a második fordulóba – jelentette a Háárec című újság.

Tel-Avivban két komoly kihívót kapott Ron Huldai, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt politikusa, aki 1998 óta vezeti a várost. Volt helyettese és egy népszerű színész, műsorvezető is legyőzheti, de csakis a második fordulóban, ha az elsőben nem sikerül megszereznie a többséget.

Inog a Haifát 2003 óta vezető Jona Jahav polgármesteri széke is, kihívója, Einat Kalis-Rotem ugyanis maga mögé állította a polgármester minden eddigi ellenzékét, és ha együtt legyőzik a 74 éves Jahavot, akkor a városnak – történetében először – női polgármestere lesz.

Történelmi szavazást tartanak a Golán-fennsíkon is, ahol az ott élő drúz kisebbség először választja meg helyi vezetőit. Eddig felülről nevezték ki a falvak irányítóit, mert ők maguk tüntetően távol maradtak az izraeli demokratikus politikai játszmáktól. Ezzel azt jelezték, hogy továbbra is szíriai állampolgárnak tekintik magukat, noha 1967 óta izraeli felségterületen élnek, sőt a Kneszet 1981-ben annektálta a Golán-fennsíkot.

Idén azonban, a szíriai polgárháború végeztével – úgy tűnik – megtört a jég, az ottani négy drúz falu helyi vezetőséget választ magának az izraeli közigazgatási rendszer részeként.

A szakértők a helyi médiában a választásokkal kapcsolatban rendre azt hangoztatták, hogy a helyhatóságok az utóbbi években a korrupció melegágyává váltak, számos jelölt és eddigi önkormányzati vezető ellen folyt vagy folyik korrupciós nyomozás, sőt egyes esetekben bírósági eljárás.

 

támogatás
Pop up banner
ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo