Ki kivel, és kivel nem? – tapogatózó tárgyalások és nyilatkozatok Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Kan közszolgálati műsorszolgálató hétfői riportja azt állította, hogy az Új Remény elnöke, Gideon Szá’ár hajlik arra, hogy csatlakozzon egy kormányhoz, melynek élén a Jes Atid párt elnöke, Jáir Lapid áll, ha Lapid a miniszterelnöki posztot rotációs formában megosztja a nemzeti-vallásos Jamina elnökével, Naftali Bennettel.

Gideon Szá’ár egy korábbi képen. (Fotó: Twitter videó képernyőfotó)

A Kannak nyilatkozó Szá’árhoz közeli források szerint, ha Lapid össze tud rakni egy koalíciót, de Bennett nem csatlakozik, „az csak egy baloldali kormány.” – írja az ujkelet.live.

Bár Szá’ár a választások előtt azt mondta, Lapidból nem lesz miniszterelnök, nem zárta ki lehetőséget, hogy beüljön a kormányába. Míg Bennett a TV-ben egy dokumentum aláírásával tett ígéretet, hogy nem fogja hagyni, hogy Lapid miniszterelnök legyen, még akkor sem, ha megosztaná vele a miniszerelnökséget.

A 13-csatorna esti riportja szerint Bennett nem fogja támogatni a Netanjahu leváltására törekvő blokkot, ha nem kapja meg a miniszterelnöki posztot, amit Lapid nem akar átengedni neki. Ugyanakkor a 12-es csatorna szerint a követelés ellenére Bennett belső körével közölte, hogy tartja magát ígéretéhez, hogy mindent megtesz, hogy ne legyen egy ötödik választási forduló.

Szintén a 12-es csatorna azt állította, Benjamin Netanjahu miniszterelnök aggódik, hogy nélküle alakulhat kormány, amely magában foglalná a Likuddal szövetséges ultraortodox pártokat és a szélsőjobboldali vallásos cionistákat, a Jaminát, az Új Reményt, a Kék-Fehért, és esetleg a Jes Atidot.

Azonban ez a koalíció sem szerezne többséget a 60 mandátumával.

A riport szerint Mose Gafni, a Jahadut Hatora párt vezetője kissé nyitott erre a lehetőségre, de Arje Deri belügyminiszter, aki a másik ultraortodox párt vezetője, kijelentette, hogy csak Netanjahu vezette kormányhoz csatlakozik.

A Kan szerint Netanjahu vasárnap felvette a kapcsolatot Gafnival és a támogatását kérte, de Gafni azt válaszolta, hogy át kell gondolja. A párt kedden fog összeülni a kérdésben.

A két frakcióból álló párt Já’ákov Litzman vezette fele, az Agudat Jiszráel viszont kijelentette, hogy kampányígéretéhez hűen Netanjahut fogja ajánlani a miniszterelnöki posztra.

A csütörtök este közzétett végső eredmények szerint az ország politikai holtponton marad.

Az eredmények: Likud 30, Jes Atid 17, Sasz 9 and Kék-Fehér 8. a Jamina, a Munkapárt, a Jahadut Hatora és a Jiszráel Beitenu egyenként 7, míg az Egyesült Lista, Új Remény, Meretz és a Vallásos Cionista Párt egyenként 6 és a Ra’am 4 széket nyert.

[popup][/popup]