Két tannyelvű gimnáziumot indít az EMIH

Írta: Szombat / mno.hu / Győr Ágnes - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Köves Slomó interjút adott a Magyar Nemzetnek, melyben a közélet számos fontos kérdéséről szó esett: migrációról, a józsefvárosi iszlám központról, valamint az EMIH új oktatási intézményeiről. A vezető rabbi bejelentette egyebek között, hogy az EMIH 2017-ben Maimonides két tannyelvű gimnázium néven új iskolát indít.

Köves Slomó

Köves Slomó

Alább részletet az interjúból.

– A közelmúltban derült ki az is, hogy az EMIH megvette a XIII. kerületben található Palatinus ház földszinti részét, korábban pedig a Zsigmond Király Egyetemet működtető társaságot vásárolta fel. Mit terveznek?
– Az EMIH évekkel ezelőtt két fontos célt tűzött maga elé: az egyik, hogy erősítse a zsidó közösségi életet, kibővítse annak tereit, a másik pedig, hogy megerősítse a vallásos zsidó közösség kapcsolatát és beágyazottságát a többségi társadalomba. Az említett kezdeményezések ezt segítik. A közösség megerősítése és építése, az oktatás fejlesztése a célja a Zsilip központnak a Palatinus házban, az Újlipótváros szívében, akárcsak a héber– magyar két tannyelvű iskolának az Erzsébetvárosban, amelyet négy évvel ezelőtt nyitottunk meg, vagy annak a Maimonides két tannyelvű gimnáziumnak, amely Óbudán fog megnyílni 2017. szeptemberben. A Palatinus házban egy hatalmas, sokszínű központ lesz terveink szerint. Egyszerre lesz benne imaház, kóser cukrászda, étterem, gyerekeknek zsidó tematikájú játszóház, színházterem kulturális programok részére. A Zsigmond Király Egyetem ügye már inkább a második célt szolgálja. A világi felsőoktatásban való részvétel lehetőséget ad a zsidó közösségnek arra, hogy sok évszázados oktatási tapasztalatait, nemzetközi kapcsolatait a többségi társadalom javára is kamatoztassa. Itt a tranzakció, valamint az átadás-átvétel még folyamatban van, azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy az egyetem összes eddigi szaka továbbra is működik majd, és ezeket újabbakkal bővítjük majd. Elképzeléseink szerint egy külföldi oktatási intézménnyel összefogva továbbfejlesztjük az oktatást.

– Miért fontos a hitközség számára a világi oktatásban való részvétel?
– Fontosnak tartjuk, hogy a zsidóság kilépjen abból a „gettó”-logikából, amelyen belül kizárólag a saját ügyeire összpontosított, és helyette – értékteremtési szándékkal – olyan társadalmi felelősséget vállaljon, amelyet korábban, legalábbis az elmúlt 75 évben, biztosan eszébe nem jutott közösségi szinten megtenni. Az Egyesült Államokban nem egy olyan felsőoktatási intézmény található, amelynek erős zsidó szellemi háttere van. Említhetném például a Yeshiva Universityt, amely ortodox zsidó felsőoktatási intézményként a színvonalas világi oktatásból is kiveszi a részét. Amellett, hogy van rabbiképzésük, a különböző karokon az élet minden területével foglalkoznak. A jogi kar (Cardozo School of Law) például a keleti part egyik legmagasabb színvonalú jogászképzését adja. Semmilyen vallási elvárás sincsen, éppen úgy, ahogyan a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen sem kell a diákoknak katolikusnak lenniük. Viszont azt a háttértudást, azt a nemzetközi kapcsolati hálót, azt a beágyazottságot, amellyel amúgy a zsidó közösség New Yorkban és világszerte rendelkezik, az ott dolgozó előadók és a hallgatók is tudják kamatoztatni. Mi is valami ilyesmiben gondolkodunk.

A teljes interjú itt olvasható.

[popup][/popup]