Két kultúra – kétféle névadási szokás

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben az áldozatok nevét veszi fel az óvoda, a Palesztin Hatóság területén a gyerekgyilkos terroristáról nevezik el a közterületet.

Két, most épülő netánjái óvoda úgy döntött, hogy a jeruzsálemi óváros falainál meggyilkolt két határrendésznő, Hádár Kohén és Hádász Málká nevét veszik fel. Hádárt még tavaly, Hádászt pedig a múlt héten szúrta le egy arab terrorista, szinte ugyanazon a helyszínen. A névadásról a város polgármestere, Mirjám Feirberg-Ikár határozott, és így indokolta döntését: “Ezek a harcosok szimbolizálják azt a hősiességet, elszántságot és mindenekelőtt népünk és országunk szeretetét, melyet gyermekeinknek tanítunk.”

Hádász Málká

A 19 éves Hádár Kohén 2016 februárjában teljesített őrszolgálatot társaival a Damaszkuszi-kapunál, amikor három terrorista rájuk támadt. Kohén felvette a harcot a támadójával, de a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A múlt pénteken hasonló merénylet történt ezen a helyen. A 23 éves Hádász Málká szintén az utolsó erejéig harcolt, de végül ő is életét vesztette. A három támadót lelőtték. A Málká család otthonában látogatást tett Jared Kushner, aki Trump elnök együttérző szavait tolmácsolta, és az izraeli államelnök Reuvén Rivlin is megtisztelte a gyászolókat. “Jeruzsálem őrzése nagyon fontos, ám nem egyszerű feladat. Már 3000 éve állunk itt őrt, és a jövőben is így teszünk majd. Hádász és barátai azok az emberek, akik miatt Jeruzsálem lakói biztonságban érezhetik magukat, és élhetik hétköznapi életüket. Az egész zsidó nép tiszteleg előttük.”

Hádár Kohén

Az új óvodákat a szeptemberi tanévkezdés előtt adják át Netánjá Ágámim nevű városnegyedében.  Az ünnepségre meghívták az elesett hősök családjait is.

Eközben a Palesztin Autonómiában is avatóünnepséget tartottak. A Somronban fekvő Dzsenin városában nevezték el az egyik közteret “Kháled Názál mártír” terének. Názál a hírhedt “mááloti mészárlás” egyik kitervelője volt. 1974-ban arab terroristák egy iskolát szálltak meg az Izrael északi határán fekvő Máálotban. A diákokat és a tanárokat túszul ejtették, majd kivégeztek 22 gyermeket és 4 felnőttet. Názál szervezett meg egy Bét Seánban végrehajtott terrorakciót is, melyben négy ember halt meg, és egy kézigránátos támadást Jeruzsálemben, melynek egy halálos áldozata és 47 sérültje volt. Názált végül a Moszad ügynökei ölték meg Athénban, 1986-ban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]