Két izraeli ellenzéki párt összefogott – Netanjahu lemondta találkozóját Putyinnal

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett csütörtöki moszkvai tárgyalásait, mert Beni Ganz, az Izrael Ereje (Hoszen Liszrael) és Jaír Lapid, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista ellenzéki pártok vezetői egyesülési tárgyalásokba kezdtek – jelentette online felületén szerdán a Háárec című izraeli lap.

Jair Lapid és Benny Ganz pártjainak összefogása felforgathatja az izraeli politikai térképet? (Fotó: Yossi Zeliger/Flash90, Hadas Parush/Flash90)

Az újság Likudtól származó értesülései szerint a két párt egyesülési megbeszélései vezettek a moszkvai tárgyalás elnapolásához, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint együtt indulva a kormányzó jobboldali Likudnál több mandátumot szerezhetnének az április 9-én esedékes választásokon.

Netanjahu és Putyin diplomáciai források szerint még a napokban új időpontot tűz ki találkozójukra, amelyen az eredeti tervek szerint elsősorban a térség biztonságpolitikai kérdéseit vitatják majd meg.

A közvélemény-kutatások azt is jelezték, hogy ha a Likud is egyesül a tőle jobbra álló, a telepeseket támogató jobboldali nacionalista Új Jobboldal nevű párttal, akkor viszont ez a pártszövetség legyőzné az egyesített centrista erőket. Az Új Jobboldalt (Hajamin Hahadas) Naftali Bennet és Ajelet Saked néhány hete alapította, miután kiléptek a Zsidó Otthon (HaBájt HaJehudi) nevű pártból.

A közelgő választásokkal összefüggésben csütörtökön lesz a pártok esetleges egyesülésének, a végleges pártlisták leadásának a határideje. Benjámin Netanjahu a 13-as, kereskedelmi tévécsatorna értesülései szerint az elmúlt napokban komoly nyomást gyakorolt a Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) és a Benneték nélküli Zsidó Otthon párt vezetőire, a két kispárt egyesülését sürgetve, tekintettel arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint mindkét párt támogatottsága a 3,25 százalékos parlamentbe jutási küszöb alatt van, és kiesésükkel sok ezer jobboldali szavazat veszne kárba.

 

[popup][/popup]