Késelő gyilkosok családjánál kondoleálni

Írta: erecpress.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A közös arab listán induló Hanin Zoabi és Basel Ghattas négy hónapig,  míg Jamal Zahalkakét hónapig nem vehet részt plenáris ülésen vagy a bizottsági vitákban. A felfüggesztés nem érinti a politikusok szavazati jogát – tudta meg a ynet.

arab-listasok-777x437A három politikus ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert izraelieket gyilkoló palesztin terroristák családját látogatták meg,  és az erről szóló képeket a közösségi médiákban is népszerűsítették. A Közös Arab Lista elutasította a Kneszet etikai bizottságának döntését, mert úgy vélik, az Netanjáhu miniszterelnök nyomására hozta meg elmarasztaló, szavaik szerint “nyomorúságos, antidemokratikus és etikátlan” határozatát a felfüggesztésről. Hozzátették: a “bosszúszomjas büntetés nem rettent vissza minket attól, hogy tovább harcoljunk a valódi egyenlőségért és demokráciáért. Nemzetközi szervekhez fogunk fordulni a döntés miatt.”

Az arab képviselők továbbra is azt követelik, hogy a rendőrség haladéktalanul adja ki a lelőtt terroristák holttestét a családjuknak. Jamal Zahalka képviselő hétfőn a Kneszet ülésén arra hivatkozott, hogy ő és párttársai a Baladban nem tettek semmi illegálisat. Ő azért találkozott a családokkal, hogy elősegítse, hogy a holttestek minél hamarabb visszakerüljenek a családjukhoz. Zoabi képviselővel listát készítettek, és azt Gilad Erdan közbiztonsági miniszterhez akarták eljuttatni. A találkozót egy kulturális központban tartották Kelet-Jeruzsálemben, a rendőrség tudomásával, ahol a családok tájékoztatást kaptak, semmi más nem történt. “Az a tény, hogy a holttesteket négy hónapig hűtőszekrényben tartják, szörnyű dolog. Ez ellen nem csak az arab Kneszet tagoknak, de mindenkinek fel kellene szólalnia” – tette hozzá Zahalka képviselő.
Később, a Knesszet plenárius ülésén a témában a ​​miniszterelnök is megszólalt, mondván: “Nem fogadjuk el azt a helyzetet, hogy egyes Kneszet tagok izraeli civilek gyilkosainál kondolálnak, olyan embereknek állítanak emléket, akik gyerekeket gyilkolnak. Van egy határ, van olyan, hogy nemzeti büszkeség. Próbálom elképzelni, hogy a brit parlamentben brit képviselők állítanak emléket Jihad John-nak, vagy amerikai képviselők lobbiznak a kaliforniai gyilkosokért.”
Netanjáhu felszólalását az arab képviselők bekiabálása szakította meg, akik hazugnak és fasisztának nevezték a miniszterelnököt. Zahalka képviselőt háromszor intették csendre, majd kivezették a teremből.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]