Keresztény gyerekek lefejezése

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iszlám Állam rémtetteiről számolt be egy anglikán lelkész

Izraelbe történt áthelyezése után Andrew White anglikán lelkész az Orthodox Christian Networknek adott interjúban idézte fel többek között azoknak a fiataloknak a lemészárlását, akik nem voltak hajlandóak iszlám hitre térni.

Andrew White

Andrew White a bagdadi Szent György-templomban a gyülekezetéhez tartozó gyerekekkel (fotó: YouTube felvétel)

A lelkész, akit csak „Bagdad vikáriusaként”-ként ismernek az emberek, november végén számolt be a CBN keresztény tévécsatorna közel-keleti tudósítójának, Chris Mitchellnek az Iszlám Állam (IS) kegyetlenkedéseiről, elcsukló hangon idézve fel a gyilkosságokat:

„Az IS fegyveresei egyszer csak megjelentek, és azt mondták a gyerekeknek: ’Ismételjétek utánunk, hogy Mohamed követői lesztek!’, de a gyerekek – akik mind 15 év alattiak voltak, összesen négyen – azt felelték: ’Nem, mi Jeshuát (Jézust) szeretjük. Mi mindig Jeshuát szerettük. Mindig is Jeshuát követtük. Jeshua mindig velünk volt.’ Erre újra azt mondták: ’Ismételjétek!’ De ők azt felelték: ’Nem tehetjük.’ És akkor mindnek egyszerűen levágták a fejét. Mit lehet erre mondani? Csak sírni lehet.”

„Mintha a saját gyermekeimet vesztettem volna el… Hát ez történt velünk, és ez történik ott most is” – tette hozzá megtörten a kanonok.

Mivel az IS fenyegette őt, Canterbury érseke (az anglikán egyház legmagasabb rangú méltósága) visszarendelte White-ot Bagdadból. „Ezért most itt vagyok Izraelben” – magyarázta izraeli tartózkodása okát.

Az Iszlám Állam csoportjai Irak és a szomszédos Szíria mintegy harmadrészét tartják ellenőrzésük alatt, és már több barbár videót tettek közzé lefejezésekről és más mészárlásokról.

White elmondta, hogy jelenleg 250 000 iraki keresztény él otthonától elbujdosva, és egykor 1,5 milliós közösségük tagjai menekülnek az országból.

A lelkész a bagdadi Szent György-templom plébánosa volt, amely 1863-ban épült, és az egyetlen anglikán templom Irakban. Még Szaddam Huszein záratta be, de 2003-ban White – Justin Welbyvel együtt, aki korábban munkatársa volt az angliai Coventry katedrálisában, most pedig Canterbury érseke – újra megnyitotta. 6500 fős tagságával jelenleg ez a közösség a legnagyobb létszámú gyülekezete Irakban, és rendszeres látogatói közül mintegy 600-an muzulmán családból származnak.

Andrew White kanonok széles körű jártassággal és ismeretekkel rendelkezik a judaizmus területén: korábban Jeruzsálem egyik ultraortodox jesivájában, majd a Héber Egyetemen tanult. Feleségével, Caroline-nal két fiú szülei, akiket Yossi, illetve Jacob névre kereszteltek. A most 40-es évei végén járó egyházfi Cambridge-ben szerezte doktori fokozatát, melyhez disszertációját Izraelnek a keresztény teológiában elfoglalt szerepéről írta. Egy időben a cambridge-i zsidó társaság kósersági felügyelőjeként is szolgált, de – mint mondta – „túl frum” volt nekik.

A Times of Israel cikke alapján: Kalcsics Ildikó 

 

[popup][/popup]