Kerekasztalok az emlékműről, Szakályról, a Sorsok Házáról és az emlékév támogatásairól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kirobbant viták kapcsán összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány. Ezen közben a Bálint Ház, a Marom és a Gólem Színház  is kerekasztalt hirdet.

Utóbbiak azon civil szervezeteket hívják szerdán, február 5-én kerekasztal-beszélgetésre, amelyek nyertek a Holokauszt Emlékév Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett Civil Alap pályázatán. Arra buzdítják e szervezeteket, hogy társadalmi vitát generáljanak az emlékévvel össze nem egyeztethető közéleti fejleményekről, s fontolják meg, mit kezdhetnek a pályázaton elnyert támogatással.

Mint fogalmaznak: „A kormányzati képviselők legmagasabb szintjétől az állami támogatású intézmények vezetőségéig sokan osztják azt a nézetet, mely szerint 1944. március 19-étől, azaz a német megszállástól fogva, nincs szerepe, vagy még inkább nincs felelőssége a magyar államnak, a magyar hatóságoknak, a magyar embereknek sok százezer zsidó, roma és más ártatlan ember meggyilkolásáért. Mára bizonyossá vált, hogy a kormányzatnak nincs szándéka megnyitni a Sorsok Háza projekt kuratóriumát az érintett közösségek tagjai előtt, nincs szándéka Szakály Sándort lemondatni holokausztrelativizáló mondataiért, vagy éppen nincs szándékában vitázni a fent említett német megszállás elhibázott koncepciójú emlékművéről. A holokauszt- emlékezete sajnos a mai napig a legtágabban értelmezett magyar zsidó közösség kényszerű és sajnálatos közös identitásalapja. De egész Magyarországé is. Ezért javasoljuk egy minél szélesebb társadalmi vita megkezdését. A társadalmi vita kiszélesítése végett, javasoljuk zsidó és nem zsidó szervezetek bevonását is. Elsősorban azokét, akik foglalkoznak a holokauszt emlékezetével”.

A felhívást megfogalmazók arra a kérdésre keresik a választ, mi a felelőssége az olyan szervezeteknek, amelyek éppen e párbeszéd megteremtése okán szeretnék megvalósítani projektjeiket, s vajon összeegyeztethető-e az egyre nyilvánvalóbb állami történetszemlélet szervezeteik törekvéseivel?

Sajtóhíradások már a múlt héten közzétették, hogy a kormányzat által életre hívott Zsidó Közösségi Kerekasztal csütörtökön, 6-án ül össze, hogy a Mazsihisz által is bojkottfelhívással illetett, vitatott ügyekről egyeztessenek zsidó szervezetek, köztük civilszervezetek is, a kormányzat képviselőivel.

Időközben február 4-én, kedden reggel kiszivárgott a hivatalosan meg nem erősített hír, hogy a kormány a választásokig leveszi napirendjéről a német megszállás tervezett emlékművét. 

Kapcsolódó cikkünk: A Frankel Alapítvány visszautasítja az emlékévre elnyert támogatást

 

[popup][/popup]