Kenyai túszdráma – még mindig lövöldöznek

Írta: nepszava/guardian/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Guardian jelentése szerint még mindig szórványos lövöldözés hallható abból a nairobi plázából, amelyet napokkal ezelőtt támadtak meg iszlámista terroristák.

Nairobi

Fotó: Reuters

A kenyai biztonsági erők támadást indítottak a Westgate bevásárló központ ellen, ahol terroristák szombaton túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat. A nairobi túszdráma halálos áldozatainak számát a kenyai Vöröskereszt hétfőn 62-re tette, több mint 170 ember megsebesült.

Helyszíni jelentések szerint fekete füst szállt fel, s robbanások hallatszottak a bevásárlóközpontból, amelyet szombat óta tartottak megszállva a szomáliai al-Sabab milicia terroristái, közleményük szerint megtorlásképpen a kenyai hadsereg szomáliai fellépése miatt.

Hétfői hírek szerint még legalább tíz terrorista tartotta magát a plázában. A kenyai belügyminiszter, Joseph Ole Lenku sajtóértekezletén közölte, hogy az épületben a túszejtők matracokat gyújtottak fel, hogy eltereljék a kommandósok figyelmét, a tüzet sikerült eloltani. A terroristák azzal fenyegetőztek, hogy megölik a túszokat, ha támadást indítanak ellenük.

David Kimaiyo, a kenyai rendőrség főfelügyelője Twitter-üzenetében azt írta, fokozatosan felülkerekednek a terroristákon, később azt tudatták, hogy a kommandósok az épület mind a négy emeletét ellenőrzésük alatt tartják. Hivatalos bejelentés szerint legalább három terroristát megöltek, több mint tíz embert őrizetbe vettek, akiknek “közük lehetett” a terrortámadáshoz.

Kenyai források “tévesnek” minősítették azt a korábbi feltételezést, hogy egy brit nő lehetett a támadók között. Szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy három nőt is láttak a terroristák között.

A rohamra indult kommandósok közül tízen megsebesültek a tűzharcban. A CNN kenyai kormányforrásokra hivatkozva azt jelentette, izraeli kommandósok is segítették a túszszabadító akciót. A környéket lezárták, a bevásárlóközpont körül sötétedés után is páncélosok járőröztek, helikopterek cirkáltak a Westgate Mall felett.

A hatóságok becslései szerint hétfőn már csak nagyon kevés túszt tartottak fogva az épületben, mintegy ezer embert sikerült épségben kimenekíteni. A kenyai Vöröskereszt korábban több mint negyvenre tette a még bennrekedt túszok számát, tegnap mintegy 63 embert tartottak számon eltűntként. A hatóságok kezdetben 69 halottról számoltak be, hétfőn 62 áldozat halálát erősítette meg, néhány név többször is szerepelt az áldozatok listáján.

2875456

Fotó:MTI/EPA/AP

Londonban válságtanácskozást tartott a Cobra, David Cameron brit kormányfő Balmoralból visszatért a fővárosba.A BBC jelentése szerint négy brit állampolgár veszítette életét, köztük Ross Langdon, egy tehetséges fiatal brit-ausztrál építész és várandós felesége.

Az áldozatok többsége kenyai, de életét veszítette két kanadai állampolgár, egyikük diplomata, két francia nő, egy neves ghanai költő, Kofi Awoonor. Uhuru Kenyatta kenyai elnök megerősítette, hogy unokaöccse és annak menyasszonya is meghalt.

Az áldozatok között volt egy perui orvos, Juan Jesús Ortiz, aki korábban az UNICEF-nél dolgozott. Öt amerikai állampolgár volt a sérültek között. Kenyában az amerikai követség 1998-as felrobbantása óta nem volt hasonló nagyságrendű terrorakció.

A CNN jelentése szerint az FBI vizsgálja azokat az állításokat, hogy amerikaiak is lehetettek a nairobi támadók között. Az al-Sabab Twitteren közzétette, hogy a támadók közül hárman amerikaiak, egy kanadai, egy finn, egy kanadai és egy brit állampolgár. FBI-értesülések szerint az al-Sabab milicia toborzott Minneapolisban szomáli amerikai fiatalok között.

Csatlakoztak az al-Kaidához

Az al-Sabab arabul azt jelenti: A fiatalság. A 2006-ban egy másik iszlamista szervezetből alakult radikális csoport kapcsolatban áll az al-Kaidával, 2012 februárjában hivatalosan is csatlakozott a nemzetközi terrorszervezethez.Becslések szerint 7-9 ezer tagja lehet.

A szomáliai csoportot az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is terrorszervezetként tartják számon. Az al-Sabab ellenőrzése alatt álló területeken szigorú iszlamista törvénykezést, sariját vezetett be.

Korábban Szomália egész déli részét ellenőrzésük alatt tartották, de támogatottságuk csökkent, mivel a 2011-es nagy éhínség idején nem engedték be a nemzetközi segélyszervezeteket – írta a BBC.

A szomáliai fővárosban, Mogadishuban rendszeresen hajtanak végre öngyilkos merényleteket. 2010-ben az ugandai fővárosban, Kampalában robbantottak, akkor 76 ember veszítette életét.

[popup][/popup]