Katonai szóvivő: Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a Gázai övezetet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet – közölte Richard Hecht katonai szóvivő csütörtökön külföldi újságírókkal.

Richard Hecht

Hecht elismerte, hogy az izraeli légicsapások “nagyobbak, mint valaha”, de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre. A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről.

A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása – tudatta a szóvivő.

A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.

Izraelben az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború hatodik napján már legkevesebb 1300-ra emelkedett a szombati terrortámadásban megöltek száma.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője közölte, hogy eddig 97 családot értesítettek arról, hogy a szombati terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolták szeretteiket. A Hamász és az Iszlám Dzsihád állítása szerint 130 túszt tartanak fogva, de médiaértesülések szerint legkevesebb kétszázan lehetnek a Hamász fogságában az övezetben.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]