Kaszparovot kitörölnék a sporttörténelemből

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A sakk ma is rendkívül népszerű Oroszországban, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy a Szovjetunió évtizedeken keresztül dominálta a sportágat. A sport azonban manapság, éppen úgy, mint a szovjet érában, nehezen elválasztható a politikától.

garri-kaszparov

Ezt bizonyítja egy a napokban megjelent kötet, amely a legnépszerűbb moszkvai klub, a Szpartak történetéről szól – írta a chess-news.ru honlapja. A fővárosi egyesület egyik ikonja ugyanis hiányzik az összeállításból, ráadásul nem is akárki: Garri Kaszparov, aki már életében igazi sakklegendává vált, hiszen 1980-ban nagymesteri címet szerzett, 1985-től 2000-ig pedig nem talált legyőzőre a világbajnokságokon.

A könyvben a sakkról szóló részt Jevgenyij Gik, veterán sportújságíró, szakkommentátor írta, ám nem az ő bűne, hogy Kaszparovnak se híre, se hamva, s csak a másik világhírű sakkozóról, az örmény származású Tigran Petroszjanról szóló írása maradhatott benn. Először maga a szerző lett figyelmes arra, hogy a Szpartak megalapításának 80. évfordulójára megjelent könyvben nem szerepel a Kaszparovról szóló kismonográfiája.

A szerkesztőtől megtudta, hogy az utolsó pillanatban került ki a műből ez a fejezet, arra azonban nem kapott választ, ki hozta meg a döntést. „Én is meglepődtem. Valaki felülről rendelkezett így” – idézte Gik a könyv szerkesztőjét, Jevgenyij Bogatirjovot.

Miután a szerző közzétette történetét a chess-news.ru portálján, maga az érintett, Garri Kaszparov a Twitteren jelentkezett szólásra. „Meggyőződésem, hogy Vlagyimir Putyin elnök lakájai akarják eltüntetni a nevem minden szovjet/orosz sporttörténeti könyvből. Még sok munka vár rájuk” – közölte.

 

Putyin elnök ádáz bírálói közé tartozik. Jelenleg az Egyesült Államokban él, innen próbálja segíteni az orosz ellenzéki mozgalmakat. 2006-ban és 2007-ben ő is részt vett a rendszerellenes moszkvai tüntetéseken, s más ellenzékiek mellett őt is őrizetbe vették.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Kaszparov

[popup][/popup]