Karácsony Betlehemben és Gázában korlátozásokkal, politikával vegyítve

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egyházi és politikai tisztviselők Betlehemben és Gázában töröltek minden nem-vallásos karácsonyi ünnepséget, válaszul Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli döntésére, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

“Úgy döntöttünk, a karácsonyi ünnepségeket a vallási szertartásokra korlátozzuk, tiltakozásul valamint haragunk és szimpátiánk jeléül az áldozatokkal, akik a közelmúltbeli tiltakozások során életüket vesztették,” – mondta Bethlehem polgármestere, Anton Salman.

“Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy a mi népünk megérdemli az életet, megérdemeljük szabadságunkat, megérdemeljük függetlenségünket és megérdemeljük Jeruzsálemet fővárosunknak,”- mondta.

Trump december eleji vitatott bejelentése erőszakos tüntetéseket és összecsapásokat váltott ki, többek között a ciszjordániai Betlehemben is.

Az ünnepségekre vonatkozó korlátozásokat hétfőn jelentette be a hivatalos palesztin TV.

A Hamász terrorszervezet uralta Gázai övezetben lévő kis keresztény közösségekre ugyanezeket az intézkedéseket alkalmazták, az imák kivételével minden ünnepséget töröltek.

Az ünnepségeket a karácsony esti nagy eső is akadályozta.

Vasárnap délután több száz ember gyűlt össze ünnepelni a Manger téren, akiket fiatal palesztin- és a cserkész csapatokból álló zenekari menet fogadott.

A díszeket egy nagy transzparens is kísérte, amely Trump Jeruzsálemi nyilatkozata ellen tiltakozott:

“Jeruzsálem mindig Palesztina örök fővárosa lesz.”

A teljes cikk itt olvasható

[popup][/popup]