Kaposvár – Elnapolták a zsidó temető rongálóinak perét

Írta: kapos.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkezdődött a kaposvári zsidó temető rongálóinak pere, de a tárgyalást rögtön el kellett halasztani. Az egyik fiatal férfi ugyanis nem jött el a bíróságra.

50343_kaposvar_zsidotemeto

A ledöntött sírok

Rongálással vádol az ügyészség egy 23 éves és egy 24 éves kaposvári férfit. Mindketten egy baráti társaságba tartoztak, a vádirat szerint nemzeti szocialista elveket vallottak. A hasonló nézetű barátaikkal egy kaposvári klubban szórakoztak rendszeresen. Tavaly július 20-án este is ott voltak, szeszes italokat fogyasztottak. Éjfélkor hazafelé indultak.

Útközben elhaladtak a kaposvári zsidó hitközség kezelésében álló izraelita temető mellett, és hirtelen ötlettől vezérelve átugrottak a temető téglakerítésén. 59 síremléket döntöttek le a talapzatukról kézzel és lábbal, közülük 9 teljesen megsemmisült. Összesen 5 millió 260 ezer forint kárt okoztak. A kár részben megtérült, mert civil szervezetek társadalmi munkában helyreállították a temetőt. A sírokon a hozzátartozók nem voltak azonosíthatóak.

A mai tárgyaláson Róna László, a kaposvári zsidó hitközség vezetője a Kapospontnak elmondta: – Mi a magunk részéről anyagi kártérítést nem kérünk, először is nem olyan mértékű kárról van szó, amit az elkövetők ki tudnának fizetni, a másik pedig, hogy a temetkezési vállalat és a sírkövesek összefogással a ledöntött sírok többségét, néhány kivétellel helyreállították.

Címkék:rongálás, zsidó temető

[popup][/popup]