Kairói nagyimám: az Iszlám Államról is Izrael tehet

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Elítélte “barbár gaztettei” miatt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet szerdán Ahmed et-Tayeb, a szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja. A magas rangú egyiptomi vallási vezető ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az arab világ szándékos gyengítése Izrael érdekeit szolgálja.

Ahmed et-Tayeb

Az IÁ “hamis iszlámképének” terjesztése érdekében végrehajtott mészárlások és lefejezések “barbár bűnök” – közölte Tajjeb a terrorizmus és a szélsőséges eszmék elleni küzdelem keretében szervezett kétnapos kairói konferenciát megnyitó beszédében. Emlékeztetett arra, hogy az iszlám terminológiában a dzsihád nem az agresszív erőszakot, hanem az önvédelmet, illetve a vallás és a haza védelmét jelenti.

Arra is figyelmeztetett, hogy az iszlám előírásai a békés együttélés alapelvét erősítik, és tiltják az emberölést, függetlenül attól, milyen vallású a másik fél. A szélsőséges iszlamista csoportok által gyakorolt “takfír” – muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása – a Korán és a vallásjog alapját alkotó írások félreértelmezésén alapul – tette hozzá.

Tajjeb szerint az arab népek gyengítését szolgáló dzsihadista milíciák térnyerése és a térség országaiban tomboló háborúk egybeesnek bizonyos nyugati államok gazdasági érdekeivel. Az arab tőkére pályázó fegyverexportőrök a haszon érdekében káoszt keltenek ezekben az országokban, és hasznot húznak a társadalmak megosztottságából.

A nagyimám hangsúlyozta azt is, hogy az említett kihívásokat nem lehet “az arabok és az összes muzulmán számára legfontosabb ügytől”, a palesztin kérdéstől függetlenül kezelni, s kijelentette: a Közel-Kelet összeesküvés áldozatává vált, amelynek célja, hogy Izrael maradjon a régió legerősebb állama. Felszólította a Szíriában és Irakban terjeszkedő IÁ elleni, az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíciót, hogy szálljon szembe azokkal az országokkal, amelyek pénzzel és fegyverrel támogatják a terroristákat.

[popup][/popup]