Kafka macskái az ünnepi könyvhéten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Szántó T. Gábor: Kafka macskái című regénye a Noran Libro Kiadónál. A héten a szerző, a Szombat főszerkesztője, a budapesti dedikálások mellett országos bemutatókörúton Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden mutatja be könyvét.

Kafka macskái címlap

Idős máramarosszigeti zsidó, auschwitzi túlélő keresi fel a regény névtelen elbeszélőjét, az írót és egyetemi oktatót Budapesten. Kezében egy Kafkáról szóló folyóiratszám, melyet az író szerkesztett, s amellyel az Izraelből érkező repülőgépen találkozott. Azt állítja, hogy felismerte a címlapon szereplő portréról: együtt volt Kafkával Auschwitzban, és olyan történeteket mesél, melyek hitelességükkel zavarba ejtik az elbeszélőt. Az író Los Angelesben élő történész barátjához, Tamáshoz fordul tanácsért, aki elutasítja ugyan a feltételezést, hogy az öreg haszid a lágerben Kafkával találkozhatott, hiszen Kafka 1924-ben meghalt, de segíti, hogy a főhős elkezdje nyomozását.

Az auschwitzi tábor archívuma, a Bécs melletti szanatórium, ahol a tüdőbeteg írót gyógyították, a gólemet megalkotó Löw rabbi prágai zsinagógája, ahol az egykori ellenzéki szamizdatot rejtegetett, a berlini kutatóintézet, ahol Kafka-hipertext készül, az oxfordi Bodleian könyvtár, ahol a kéziratok delejező erővel bírnak, s a különleges betörés kapcsán megismert tel-avivi lakás, ahol a prágai író kéziratai lappanganak, egyaránt a nyomozás színhelyévé válnak. Arra is fény derül, hogyha igaz, amit a túlélő állít, vajon mi történhetett Kafkával 1924 után.

A nyomozás és a regény tárgya azonban elsősorban mégsem a hagyaték, nem is az Izraelben zajló kafkai per, hanem az elveszített otthon és bizonyosság, az emigráció és az idegenségtudat, a szerelem és az abszurdnak tűnő félelem a boldogságtól.

A történet végére pedig azt is megtudjuk, mi köze a macskáknak Kafkához.

*

A Kafka macskái bemutatójára június 10-én Pécsett 17.00-kor a Nádor Galériában a POSzT OFF programjának keretében, 11-én Miskolcon 16.00-kor a Helynekemben, 12-én Debrecenben 14.00-kor a könyvheti pódiumon, 15-én Szegeden 17.00-kor a Grand Caféban kerül sor.

Szántó T. Gábor június 13-án, pénteken 16.00-16.30 között dedikál Budapesten az Írók Boltjában, 16.40-kor pódiumbeszélgetésen vesz részt a Vörösmarty téren, utána 17.00-kor a Noran Libro-nál, 15-én vasárnap 11.00-kor ugyancsak a Vörösmarty téren a Noran Libro-nál dedikál.

Az események Facebook oldala

 

szanto2014konyvhet_Layout 30

[popup][/popup]