Zalaegerszeg: Jubileumi koncert annak tiszteletére, hogy az egykori zsinagóga 40 éve működik koncertteremként

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész rendhagyó hangversenyével ünnepelték szombaton este Zalaegerszegen a 40. évfordulóját annak, hogy a zsinagóga épülete Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként működik.

A zsinagóga 40 éve áll a zene és a képzőművészet szolgálatában – írja a Zaol.hu helyi hírportál. Az ünnepi koncerten Flaisz Gergő, az anyaintézmény Keresztury VMK igazgatója köszöntője után Balaicz Zoltán polgármester idézte fel a zalaegerszegi zsinagóga, pontosabban a zsinagógák történetét, hiszen az első megsemmisült, leégett. A zsidó közösség 1903-ban határozta el, hogy felépíti a jelenlegi zsinagógát, amely 1904-re készült el.  Sokáig szolgálta a zsidó közösség hitéletét, de miután a második világháborúban közel 1200 zalaegerszegi zsidó polgártársunkat haláltáborokba hurcolták, és csak nagyon kevesen tértek haza, funkcióját vesztette, idézte fel a polgármester.

Az épületet 1960-ban megvásárolta a városi tanács. Még az is felmerült, hogy lebontják, de felismerték, hogy az építészeti örökséget érdemes megtartani, és átalakították. Bár a régi, értékes falfestményeit és díszítéseit nem tartották meg, az egykori zsinagóga a kulturális élet szentélye lett, 1983. szeptember 23-án Kocsis Zoltán zongoraművész hangversenyével avatták fel.

Balaicz Zoltán az ünnepi beszédében megköszönte a hangversenyterem minden eddigi vezetőjének és munkatársának a munkáját, s oklevelet adott át a jubileum alkalmából Tóth Lászlónak, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem jelenlegi vezetőjének.

Szombat este abban a szerencsében lehetett része a zalaegerszegi közönségnek, hogy Bogányi Gergely rendhagyó koncertjét hallgathatta meg.

Teljes cikk

[popup][/popup]