Jótékonysági árverés a megrongált szikszói zsidó temető helyreállításáért

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jótékonysági árverésre kerül sor, a megrongált szikszói zsidó temető helyrehozataláért, 2014. szeptember 18. (csütörtök), 16:00 órától, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége székházának II. emeleti dísztermében. Az árverést Szikszó Város Önkormányzata és a Mazsihisz közös összefogással szervezi.

Macskassy Izolda arveres

Az elárverezendő alkotások egyike, Macskássy Izolda festménye

Az árverésen olyan jeles művészek alkotásai, mint Macskássy Izolda, Végh Éva, Haraszthy Balázs, Mónus Viktor és Molcsányi Jenő – összesen huszonhárom darab – műve kerülnek kalapács alá.

Félszáznál is több sírt is megrongáltak ismeretlen elkövetők a szikszói zsidó temetőben májusban, a vandál támadás következtében sok síremléket ledöntöttek és összetörtek és kiforgattak alapjukból. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város zsidó temetőjét a második világháborút követően zárták le, oda évtizedek óta csak a szeretteiket gyászolók jártak. Ott nyugszik az egykori miskolci főrabbi, Rav Schük családja is.

Szikszó – „Abaúj kapuja” – azon települések egyike, ahol rendkívüli az összefogás. Mindig arról volt híres, hogy a közösség erejére támaszkodva fejlődik, otthont és segítséget nyújt az ott élő embereknek és minden befektetőnek. Egy olyan város ahol a befektetett munka termőre fordul, ahol együtt raktuk le az alapokat, ahol együtt építkezünk, ezért mélységes felháborodással tapasztaltuk, hogy a szikszói zsidó temetőben félszáznál is több sírt rongáltak meg. Városunk vezetőjeként mindent elkövetek annak érdekében, hogy értékünket megvédjük és megőrizzük oly módon, hogy gyűjtéseket, aukciókat szervezünk ennek érdekében. A befolyt adományokból és azok ellenértékéből szeretnénk támogatni ezt a nagyszerű kezdeményezést” – mondta Füzesséri József, Szikszó Város polgármestere.

A szikszó zsidó temető helyrehozatalához adományokat is gyűjtenek, amelyet az OTP banknál vezetett bankszámlára ajánlhatnak fel: 11707024-20262095 „szikszói zsidó temető”

A festmények részletes listája, kikiáltási árakkal és a pontos méretekkel itt tekinthető meg.

 

 

 

 

[popup][/popup]