Joszi Kohén az új főnök a Moszád élén

Írta: Halmos László / http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hosszas találgatások után hétfőn nyilvánosságra hozták a Moszád, a legendás izraeli hírszerző- és elhárító intézet új főnökének a nevét.

Yossi CohenA döntést Binjámin Netanjáhu miniszterelnök sajtóértekezleten jelentette be: Joszi Kohén (54) lép a Moszád élén 2011. januárja óta álló Tamir Pardo helyébe, akinek Kohén 2013 óta a helyettese volt.

Kohénnak két jelentős vetélytárssal kellett versenyeznie a kinevezésért: az egyik a miniszterelnöki iroda elhárításügyi igazgatója, Rám Ben-Bárák, a másik egy neve héber kezdőbetűjéről csak „Nun”-nak nevezett magasrangú Moszád-tiszt.

Joszi Kohént Netanjáhu úgy jellemezte, mint vezetésre termett, tapasztalatokban gazdag és kitűnő szakmai kvalitásokkal bíró embert.

A miniszterelnök egyben dícsérettel emlékezett meg a távozó Tamir Pardo és a két másik jelölt munkájáról,  mondván, hogy Izrael népe sokkal tartozik nekik. Netanjáhu a kinevezés előtt mind az említettekkel, mind Meir Dágán korábbi Moszád-főnökkel konzultált.

Kohén 1982-ben csatlakozott az „Intézethez” (a héber „Moszád” – מוסד – szó ezt jelenti), és fokozatosan emelkedett a ranglistán. Feladata többnyire ügynökök toborzása és a velük való kapcsolattartás volt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]