Jordánia parlamentje megszavazta az izraeli nagykövet kiutasítását és saját nagykövetük visszahívását

Írta: Shiri Zsuzsa /MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Jordánia parlamentje nagy többséggel megszavazta szerdán az Ammánba akkreditált izraeli nagykövet kiutasítását és saját nagykövetük visszahívását Tel-Avivból a jeruzsálemi Mecsetek tere feletti fennhatóság ügyében tartott izraeli parlamenti vita miatt – jelentette az izraeli katonai rádió. A döntés azonban nem kötelezi Jordánia kormányát.

jeruzsálem

A nagykövetek visszahívása mellett az ammáni képviselők többsége támogatta az Izraellel kötött békeszerződés felmondását is. Jordániában a törvények nem kötelezik a kormányt a parlamenti határozatok végrehajtására, így a döntéseknek várhatóan nem lesz gyakorlati következménye.

Az ammáni izraeli külképviseletet vezető Daniel Navot azért akarják eltávolítani az országból, mert az izraeli parlament kedden vitát tartott a jeruzsálemi Óvárosban található Mecsetek tere feletti uralomról. A kneszetben végül az ülést levezető elnök elnapolta a kérdést, és nem tartottak szavazást a Likud párthoz tartozó Móse Feiglin által benyújtott, „az izraeli fennhatóság elvesztése a Templomhegyen” című indítványáról.

A keddi parlamenti ülésen Zahava Galon, a Merec párt elnöke kijelentette, hogy a vita célja az Izrael és a muzulmán világ közötti kapcsolatok tönkretétele és a békefolyamat megtorpedózása.

A mind a muzulmánok, mind a zsidók számára kiemelt szakrális jelentőséggel bíró Mecsetek terét (zsidó nevén a Templomhegyet) Jordánia kormánya közösen igazgatja a muzulmán vallási hatósággal, noha Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta Kelet-Jeruzsálemet és benne az óvárost.

 

[popup][/popup]