Jordánia: Futószalagon ítéli el a hadbíróság az Iszlám Állam híveit

Írta: keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Futószalagon ítéli el a hadbíróság a kalifátus prédikátorait és toborzó tisztjeit, akik azt állítják: ha beállsz a dzsihádharcosok közé, havi 400 dollárt kapsz, és ráadásul még egy feleséget is.

Amman, Jordánia fővárosa

Amman, Jordánia fővárosa

Abdallah király parancsára a hadbíróságok kíméletlenül lesújtanak a kalifátus híveire Jordániában. Maga az uralkodó is gyakran emeli fel a szavát a terrorizmussal szemben, és Raina királyné is határozottan elítélte az Iszlám Államot. A hírek szerint több száz, de lehet, hogy több ezer jordániai fiatal harcol a kalifátus katonái között. Abu Muszad al-Zarkawi, aki az ISIS elődjének parancsnoka volt, Jordániában született. Őt az amerikaiak 2006-ban Irakban megölték. De az új főnök, Al Bagdadi az ő szervezete élén kiáltotta ki a Kalifátust. Zarkawi azóta is szimbólum Jordániában. Őt állítják szembe a királlyal, aki nyugatbarát politikát folytat.

“Miért harcolunk a kalifátus ellen? Miért nem az alavita Asszad, vagy éppen Izrael ellen?” – kérdik a Facebookon a radikális prédikátorok és a kalifátus toborzó tisztjei. Nem veszélytelen kérdések ezek egy olyan országban, ahol a lakosság többsége szunnita muzulmán, éppúgy, mint a kalifa, aki minden szunnita vezérének tekinti magát. Aki ilyen nézeteket terjeszt, az legkevesebb 5 év börtönre számíthat a hadbíróságon Jordániában. Ahol nem attól tartanak igazán, hogy túl sok fiatal áll be a kalifa hadseregébe, hanem attól, hogy a dzsihádharcosok terrorakciókat hajtanak végre Jordániában. Abdallah király nagyapját a mecsetben gyilkolták meg – pedig a próféta leszármazottja volt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]