Jóm Kippúr hőse országot mentett

Írta: vigyazo.blog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy tiszt, aki egyedül állított meg 100 szíriai tankot

Izrael négy legnagyobb katonai hőse között tartja számon a hadtörténet Zvika „Zvi” Greengold tankparancsnokot, aki 1973-ban, a Jóm Kippúri háború első napján szinte természetfeletti bátorsággal, leleményességgel és szerencsével tartóztatta fel jószerint egyetlen harckocsival a Golán-fennsíkon felsorakozott szíriai hadsereget. Greengold az őszi ünnep alkalmából exkluzív interjúban idézte fel a Jerusalem Post újságírójának a 42 évvel ezelőtt történteket, amiről a Hetek számolt be. Mint kiderült, nem túlzás csodát emlegetni, mert a zsidó állam modern kori történetében talán egyszer sem volt olyan közel a teljes megsemmisüléshez, mint 1973. október 6-ájának éjjelén.

Pedig Zvi Greengold nem készült hősnek: az interjúban elismerte, hogy a Jóm Kippúri háború előtt minden lehetőséget igyekezett megragadni arra, hogy leszereljen a hadseregből. Álma az volt, hogy a nyugat-galileai Lohamei Hagetaot kibbucban az általa telepített halastavakat gondozza.

A katonaságnál feladata a lehető legtávolabb esett a halgazdálkodástól. Az 1971-ben felállított 74-es tankzászlóalj parancsnokaként egységével a Golán-fennsíkon állomásoztak, ahonnan hol Libanonba, hol Szíriába, hol pedig Jordánia felé kellett védelmi hadműveleteket végezniük. Amikor éppen leszerelt volna, Greengold parancsnoka váratlanul megbetegedett, így neki kellett átvennie az irányítást. A feladatot olyan jól oldotta meg, hogy felettesi kérték, maradjon.

zvika_zvi_greengold

Zvi Greengold utódjával a tankhadosztály élén (forrás: vigyazo.blog.hu)

„Jó harckocsizó és jó parancsnok voltam, viszont nagyon frusztrált, hogy rendszeresen hiányzott valami: vagy a tankokból, vagy a sofőrökből vagy pedig a tüzérekből volt kevés.”

Az izraeli hadsereg, az IDF akkoriban brit gyártmányú Centurion tankokat használt, amelyeket saját igényeik szerint alakítottak át.

„Ott állt előttem száz tank”

Greengold éppen eltávozáson volt, amikor kitört a Jóm Kippúri háború. Bár az ünnep miatt a rádió a kibbucban is ki volt kapcsolva, a parancsnok azonnal tudta, hogy támadás érte Izraelt. „Láttam a füstoszlopokat, és a négyes alakzatokban észak felé szálló vadászgépeket, amelyek nem sokkal később egyedül vagy párokban jöttek vissza” – mondta. Jól látta: a háború első óráiban az izraeli légierő 40 gépet veszített Szíria felett, és a többi fronton is nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]