Jogerős: lehet neonácizni a Jobbikot

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Karsai László történész a véleményét közölte, amikor egy tévéműsorban neonácinak nevezte a Jobbikot – állapította meg keddi jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla (FIT). A véleménynyilvánítás megkérdőjelezhetetlen alkotmányos alapjog, a történész ezt a jogát gyakorolta, ezért a bíróság megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék márciusi elsőfokú ítéletét, és kimondta, hogy a történész nem sértette meg a párt jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

foto_Husztli_István

 Az ítélethirdetés (fotó: Huszti István, Index)

A Jobbik az alperesnek 45 ezer forint+áfa ügyvédi költségtérítést köteles fizetni. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet.

Karsai az ATV-ben 2011 decemberében egy, a Horthy-kultusz újjáéledéséről szóló műsorban nevezte neonácinak a Jobbikot, mert szerinte a párt a nemzeti tragédiához, magyar állampolgárok százezreinek elpusztításához vezető Horthy-korszak és annak vezetője történelmi szerepének pozitív átértelmezését szorgalmazza.

2013 márciusában a Fővárosi Ítélőtábla első fokon a Jobbiknak adott igazat, elfogadva a párt képviselőjének érvelését, miszerint indokolatlanul sértő és tényekkel nem alátámasztható a Jobbik leneonácizása. Karsait bocsánatkérésre, és 66 ezer forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezték.

A történész ügyvédje fellebbezésében azzal érvelt, hogy a pernek nem az a tárgya, hogy a Jobbik neonáci-e, hanem hogy Karsainak joga van-e a véleményét közölni. A párt közszereplő, miként történészként ő is, a párt megítélése közügy, arról tudományos és közéleti vita folyik, és Karsai a Horthy-kultusz ápolásának összefüggésében a nyilvánosságot tájékoztatta a véleményéről. A fellebbezésben kitértek arra is, hogy a Jobbikos politikusokhoz köthető alpári zsidózás, a rendszeres cigányellenes kijelentések, a paramilitáris eszközök (gárda) szorgalmazása fényében Karsai kijelentése nem minősíthető indokolatlanul sértőnek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]