Jogerős és végrehajtható ítélet holokauszttagadás miatt

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

birosag

A Tett és Védelem Alapítvány ebben az évben idáig 27 feljelentést tett a bűnüldöző szerveknél, rendőrségen és ügyészségen. Az ügyek túlnyomó részében közösség elleni izgatás, egy másik részében, szám szerint 11 ügyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása vádjával. Ez utóbbi a holokauszttagadás hivatalos megnevezése.

Budapest – Az Alapítvány erőfeszítéseinknek most megszületett az első kézzelfogható eredménye. Az első jogerős ítélet, amelyben az Egri Járásbíróság H. L. vádlottat bűnösnek találta a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadásában és ezért százhúszezer forintos pénzbírságra ítélte, mely be nem fizetése esetén  száz napi elzárásra változtatható. Az elsőfokú ítélet jogerős és végrehajtható.

H. L. 2012. július hó 17. napján 17 óra 38 perckor a facebook oldaláról az alábbi hozzászólást tette közzé a „Keressük a 97 éves Csatáry bácsit zaklató zsidókat – hét antimagyart már beazonosítottunk “ című, a kuruc.info portálon megjelent íráshoz: „Ha valóban lett volna holokauszt, akkor ezek a selejt fattyú horda nem tüntethetne , zaklathatna tisztességes idős magyar embereket…”

E holokauszttagadó bejegyzést a Tett és Védelem Alapítvány monitoring csoportja fedezte fel és ennek nyomán tette meg a szükséges lépéseket H.L. felelősségre vonása érdekében.

A Tett és Védelem Alapítvány álláspontja szerint precedens értékű ítélet született. Az Egri Járásbíróság ítéletének indoklása szerint H.L. ezzel a kijelentésével megkérdőjelezte a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás és más emberiesség elleni cselekmények tényét.  Ezen ítélet megnyithatja az utat a többi, már folyamatban lévő eljárás mielőbbi lezárása előtt és egyben az Alapítvány azon célját támogatja, mellyel megtisztítja a közösségi médiát a gyűlölet és erőszak különböző, egyre sokasodó megnyilvánulási formáitól.

Címkék:holokauszttagadás

[popup][/popup]