Joe Biden: Egyiptom engedélyezi segélyszállítmányok átjutását a Gázai övezetbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerda este, összegezve az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését, mielőtt izraeli látogatását követően hazaindult az Egyesült Államokba.

Biden és Sisi

Az egyiptomi államfői hivatal ezzel egy időben azt közölte, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Joe Biden amerikai elnök telefonon megállapodott a humanitárius szállítmányok átjuttatásának körülményeiről a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

Joe Biden a németországi Rammstein légi támaszponton hazaindulása előtt újságírók előtt elmondta, hogy az első, Egyiptom felől útnak induló szállítmányt továbbiak követhetik, amennyiben az ENSZ felügyelete alatt a segélyek eljutnak a rászorulókhoz. Hozzátette, hogy ha a Hamász emberei a szállítmányt lefoglalják, vagy nem engedik célba érni, akkor a humanitárius segítséget leállítják.

Joe Biden arról is beszámolt, hogy izraeli részről nem találkozott ellenkezéssel a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinoknak szánt izraeli látogatása idején megígért 100 millió dolláros humanitárius segéllyel szemben.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerdán azt közölte, hogy összesen mintegy 3000 tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gázai övezetbe juthasson.

Joe Biden arról is beszámolt, hogy hitelesnek tartja az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatát, amely eddig azt állapította meg, hogy a gázai kórházat kedden ért, több száz emberéletet követelő robbanás nem izraeli támadás következménye. Az izraeli magyarázat szerint a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet célt tévesztett rakétája csapódott be a kórház közelében, miközben a Hamász palesztin terrorszervezet Izraelt teszi felelőssé a történtekért.

New Yorkban az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán megvétózta azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna a civilek elleni minden erőszakot az Izrael és Hamász közötti konfliktusban. A Biztonsági Tanács 15 állandó és ideiglenes tagja közül 12 fogadta el a Brazília által előterjeszett javaslatot, amelyre az Egyesült Államok nemmel szavazott, miközben Oroszország és az Egyesült Királyság képviselője tartózkodott.

Washingtonban szerdán tüntetők százai gyűltek össze az Egyesült Államok törvényhozásának közelében, miközben egy csoportjuk a Kongresszus egyik irodaépületében, a Cannonban tartott tüntetést. A hatóságok többeket előállítottak a tiltakozók közül, akik egy zsidó csoport tagjaként követeltek tűzszünetet.

[popup][/popup]