Jobbik: elfogadhatatlan egy újabb, ötmilliárd forintba kerülő holokauszt-emlékhely kialakítása

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a párt szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: már létezik Holokauszt Emlékközpont, van Terror Háza Múzeum és több, az állam által létrehozott vagy támogatott holokausztkiállítás és -megemlékezés, ezért számukra érthetetlen, hogy miért kell újabb többmilliárdos emlékparkot létrehozni.

“Nem megsértve az áldozatok emlékét és tiszteletben tartva a hozzátartozók érzéseit, mégsem mehetünk el szó nélkül egy ekkora volumenű beruházás mellett” – tette hozzá. Közölte, a Jobbik álláspontja szerint Magyarország legnagyobb nemzeti tragédiája Trianon, amelynek nincsen semmilyen állami emlékparkja vagy múzeuma, “szemben a zsidósággal kapcsolatos emlékhelyek tucatjaival, amelyek a magyar költségvetésből minden évben átlagon felüli támogatást élveznek”.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy válaszoljon arra a kérdésre, a magyar társadalom az újabb sokmilliárdos holokauszt-jóvátétellel megfizette-e már egyszer s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett “történelmi bűnét”, ha nem, akkor meddig tart még a jóvátétel, miért akar a kormány a magyar társadalomból és a jövő generációiból bűnbakot nevelni, s miért akarják a bűnös nemzet hamis sztereotípiáját tovább erősíteni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár múlt csütörtökön, a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság ülésén jelentette be, hogy jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron. Azt mondta, két ügyet kiemelten kezel a kormány az emlékévvel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy az ország lehetőleg minél több pontján jöjjenek létre közösségi emlékhelyek, ahol arra hívják fel a figyelmet, milyen fontosak az ismeretek a vészkorszakról. Ebbe a sorba illeszthető a józsefvárosi pályaudvarra tervezett intézmény is. A másik ügy pedig az, hogy a gyermekáldozatokról külön is megemlékezzenek – tette hozzá.

Címkék:holokauszt, Jobbik

[popup][/popup]