Joáv Gallant védelmi miniszter: a rapid törvénykezést le kell állítani

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Gallant védelmi miniszter szombat este sajtótájékoztató keretében az igazságügyi reformterv leállítására szólított, hogy a kormány tárgyalásokat folytathasson a terv ellenzőivel.

Joav Gallant

„Izrael biztonsága életem küldetése. Több tucatszor kockáztattam az életemet hazánk érdekében. És jelenleg országunk érdekében hajlandó vagyok kockáztatni és árat fizetni. A minket körülvevő fenyegetések óriásiak, közelről és távolról” – mondta.

Gallant közölte, hogy az elmúlt hetekben katonai tisztviselőkkel megbeszéléseket folytatott a reformról. „Aggaszt, amit hallok”.

„Soha nem találkoztam a düh és a fájdalom olyan intenzitásával, mint most. A társadalom szétszakadása eléri a hadsereget, és ez azonnali és kézzelfogható veszélyt jelent az állam biztonságára nézve. Én ezt nem fogom hagyni”.

„Változásra van szükség az igazságszolgáltatásban, de a nagy változásokat párbeszéddel kell végrehajtani”.

„A jogalkotási folyamatot le kell állítani” – hangsúlyozta Gallant hozzátéve, hogy a tüntetéseket is abba kell hagyni.

Gallant felszólítását támogatta a Likudból Juli Edelstein és David Bitan.

Jáir Lapid, az ellenzék elnöke szintén kiállt a védelmi miniszter mellett:

,,Gallant védelmi miniszter bátor és létfontosságú lépést tett ma este Izrael Állam biztonsága érdekében. A puccs súlyosan sérti a nemzetbiztonságot, az ő szerepe és felelőssége a romlás megállítása. Ez az igazság pillanata. Felszólítom a kormányt, állítson le mindent.”

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a fejlemények tükrében este hazaindul Londonból.

A sajtó szerint a likudos Avi Dichter mezőgazdasági miniszter a hétvégén beszélt Netanjahu miniszterelnökkel és a párt több parlamenti képviselőjével, arra kérve őket, hogy állítsák le a reformtervet a függetlenség napja utánig (április 26).

A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir Gallant menesztésére szólította Netanjahu miniszterelnököt.

„Felszólítom a miniszterelnököt, rúgja ki Gallantot, aki a jobboldal szavazataival érkezett, de megadta magát azok nyomásának, akik azzal fenyegetőztek, hogy megtagadják [a katonai szolgálatot], és megpróbál gátat szabni a fontos reformnak”.

Ofir Katz a koalíció elnöke: ,,Aki ezen a héten nem szavazza meg az igazságügyi reformot, az befejezte politikai pályafutását a Likudban.”

Gallant bejelentése csütörtökön volt esedékes, de Netanjahuval folytatott találkozója után lemondta beszédét.

Teljes cikk

 

Címkék:hadsereg, Tüntetések

[popup][/popup]