Jeruzsálemi meghívás Abu Dzabi trónörökösének Izrael elnökétől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Reuven Rivlin izraeli államfő meghívta Jeruzsálembe Mohammed bin Zájid Ál Nahajant, Abu-Dzabi trónörökösét, akit sokan az Egyesült Arab Emírségek de facto vezetőjeként tartanak számon.

Rivlin izraeli elnök

Rivlin a Mohammed bin Zájidnak címzett hivatalos meghívó levélben – amelyet hivatala a Twitter közösségi portálon héberül és arabul is közzétett – kiemelte a vezető bátorságát, amely a remélhetőleg hamarosan aláírásra kerülő békemegállapodáshoz vezetett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Reményét fejezte ki, hogy ez a lépés útmutatásul fog szolgálni, és előkészíti az utat több más ország számára is.

Rivlin emellett a levélben sorsdöntő stratégiai mérföldkőnek nevezte a régió folyamataiban a két ország közötti megállapodást.

“Remélem, hogy ez a lépés hozzájárul a bizalom kiépítéséhez és megerősítéséhez köztünk és a térség népei között, a bizalomhoz, amely elősegíti a mindannyiunk közötti megértést. Ez a bizalom előrébb viszi régiónkat, és gazdasági fellendülést és stabilitást hoz az egész Közel-Keleten” – hangsúlyozta az izraeli államfő.

Múlt csütörtökön békemegállapodás született Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között az Egyesült Államok közvetítésével. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab állam, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

Mohammed bin Zájid Ál Nahajan az Egyesült Arab Emírségek elnökének, Abu-Dzabi emírjének, Kalifa bin Zájid Ál Nahajannak a fivére. Amióta bátyja 2014-ben stroke-ot szenvedett, gyakorlatilag ő áll az Egyesült Arab Emírségek élén. (MTI)

[popup][/popup]