Jeruzsálemi bíróság: Zsidók imádkozhatnak a Templom-hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A jeruzsálemi bíróság tegnapi jóváhagyása szerint a zsidóknak ezentúl jogilag megengedett, hogy a Templom-hegyen elmondják a Smá Jiszráelt és meghajoljanak az ima közben. Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a hatóságok beavatkozása nélkül. 

Ortodox zsidók a Templomhegyen (Képünk illusztráció)

A jeruzsálemi magisztrátusi bíróság vasárnap úgy döntött, hogy a zsidók mostantól elmondhatják a Smá imát és leborulhatnak a Templom-hegyen. A döntés a Honenu jogvédő csoport fellebbezését követően született, amit három fiatal zsidó letartóztatása ellen nyújtottak be, akiket a helyszínen való imádkozás miatt vettek őrizetbe.

Az említett három zsidó fiatal 15 napos távoltartási végzést kapott, viszont a bíró megerősítette azt, hogy nincs semmilyen jogalapja a vallásos zsidókra vonatkozó különböző rendőrségi korlátozásoknak a Templom-hegyen.

A bíró azt mondta: elutasít minden olyan korlátozást, ami a vallásos zsidókat éri a Templom-hegyen való tartózkodásuk alatt.

Tom Nisani, a Beyadenu for Temple Mount igazgatója így reagált a jeruzsálemi bíróság ítéletére: „Mindig is azt mondtuk: nem létezik olyan törvény, amely megtiltaná a zsidóknak, hogy imádkozzanak, elmondják a Smá Izraelt és más dolgokat a Templom-hegyen”.

Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a rendőrség vagy a Wakf beavatkozása nélkül. Az egyik személyt végül eltávolították a Templom-hegy területéről, valószínűleg túl közel volt a mecsethez. (mazsihisz.hu, I24News, Hetek)

[popup][/popup]