Jeruzsálemben várják a román nagykövetség áthelyezését

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Előzetesen be nem jelentett látogatásra Izraelbe utazott pénteken Viorica Dancila román miniszterelnök, aki kormánya utólag kiadott közleménye szerint az év első felében megrendezendő román-izraeli közös kormányülés előkészítéséről tárgyalt Benjámin Netanjahuval.

Viorica Dăncilă román kormányfő és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: gov.ro)

A román ellenzéki média azért tulajdonított jelentőséget annak, hogy a látogatás nem szerepelt Dancila hivatalos programjában, mert Romániában éles vitát szült Klaus Iohannis jobboldali államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, hogy a kormánypárt – Dancila egy tavalyi, szintén titokban előkészített izraeli látogatása alkalmával – eldöntött tényként állította be, hogy Románia is átköltözteti Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét.

Erre a témára a bukaresti kormányközlemény nem tér ki. A kommüniké szerint a munkalátogatáson a felek a két ország közti kiváló kapcsolatokat méltányolták, áttekintették a nemzetközi helyzetet és a román-izraeli együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, tekintettel arra is, hogy az év első felében Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Dancila jelezte, hogy Románia érdekelt a két ország közti stratégiai, kiberbiztonsági, orvostudományi, innovációs és kutatási együttműködés fejlesztésében.

A pénteki találkozóról Izraelben közreadott videofelvétel szerint Netanjahu a követség átköltöztetésére bíztatta vendégét. Az izraeli miniszterelnök fantasztikusnak nevezte a román-izraeli kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy Dancila azon munkálkodik majd, hogy véget vessen az EU és Izrael közötti rossz viszonynak.

“Remélem, hogy Románia és más államok is áthelyezik nagykövetségüket Jeruzsálembe: várjuk önöket” – mondta a román kormányfőt köszöntve Benjámin Netanjahu.

Romániában a jobbközép ellenzék egyenesen hazaárulásért, az államfő jogkörének elbitorlásáért és államtitoksértésért tett feljelentést tavaly a szociáldemokrata miniszterelnök ellen, amiért a Dancila-kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.

Az ügyészség ősszel bűncselekmény hiányában ejtette az ügyet. A kormánypárt váratlan bejelentése és az azt követő belpolitikai botrány diplomáciai szempontból is kínos helyzetbe hozta az országot. Azóta Románia izraeli nagykövetségének elköltöztetéséről hallgatnak Bukarestben, a kormány által elfogadott titkos memorandumról pedig azt közölték, hogy az nem magát a költözést, hanem csak a döntést előkészítő alapos tanulmány elkészítését irányozta elő.

 

[popup][/popup]