Jeruzsálem: Viszonylag békés péntek, a kődobálástól eltekintve

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 Viszonylag békésen ért véget a pénteki déli muzulmán ima Jeruzsálem óvárosában, az al-Aksza mecsetnél, ahol az izraeli hatóságok az utóbbi napok zavargásai miatt csak a nőknek, a gyerekeknek és az ötven évesnél idősebb férfiaknak engedélyezték a belépést – jelentette az izraeli közszolgálati tévé pénteken.

Fiatalabb moszlim férfiak imádkoznak a Templom hegyen kívül, az oroszlános kapunál

Több ezres rendőri erősítést rendeltek Jeruzsálembe a palesztin bojkottot követő első pénteken.

A fiatalabb férfiak az óvároson kívül, az utcákon és az utak mentén alakítottak imádkozó csoportokat. Az imaidő végén az al-Akszánál és az utcákon lévők többsége békésen elhagyta a mecsetet és az óvárost.

A tévé beszámolója szerint egy csoport a Vadi Dzsóz nevű lakónegyednél jelszavakat kiabált, de egyelőre nem történt erőszakos tüntetés, nem dobálták meg a velük szemben felsorakozó rendőröket.

A biztonságiak ezen a pénteken már az óvároshoz vezető főutaknál rendőri ellenőrzéseket vezettek be, korlátozták a forgalmat, valamint csoportos jelenlétükkel és fémkorlátokkal megpróbálták elválasztani egymástól a város arabok lakta keleti és zsidók lakta nyugati lakónegyedeit.

Az előző napok zavargásai miatt csütörtök éjszaka az izraeli hatóságok adminisztratív őrizetbe vettek több tucat iszlamista hangadó fiatalt, hogy megelőzzék részvételüket az esetleges pénteki erőszakos tüntetéseken.

Izrael mintegy két héttel ezelőtt biztonsági fémdetektoros beléptetőkapukat és a térfigyelő kamerákat telepített az al-Aksza mecsethez vezető utakhoz, ahol egy nappal korábban három merénylő két rendőr életét kioltó merényletet hajtott végre.

Az új biztonsági intézkedések miatt a muszlim vallási vezetők a korábbi állapot megsértésével vádolták Izraelt, és az al-Aksza bojkottjára szólították fel híveiket. Izrael a palesztin bojkott, az erőszakos tüntetések és a zavargások után eltávolította a beléptetőkapukat és a kamerákat.

A muzulmán vallási vezetők jóváhagyása után csütörtökön – két hetes bojkott után – ismét több ezren imádkoztak Jeruzsálem óvárosában az al-Aksza mecsetnél, délután viszont folytatódtak a biztonságiak és a tüntető tömeg közötti összecsapások  – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja a ynet csütörtökön.

A tüntetők az al-Akszához legközelebb eső oroszlános kapunál gyülekeztek, ahol cukorkákat osztogattak a gyermekeknek, hogy megünnepeljék a detektoros biztonsági kapuk és a térfigyelő kamerák eltávolítását, amiket a két héttel ezelőtti, két izraeli rendőr életét kioltó merénylet után helyeztek el az izraeli hatóságok az al-Aksza mecsethez vezető utaknál.

Később több ezres tömeg verődött össze a mecsetek szűk bejáratánál, amit a rendőrség megpróbált feloszlatni. Ennek következtében palesztin források szerint 41 palesztin megsebesült.

A Huta kaput – ahol a két héttel ezelőtti merénylet történt -, eleinte zárva tartották az izraeli hatóságok, de a palesztinok követelték annak a megnyitását is, és kérésüket a rendőrök végül teljesítették.

A Mecsetek terén kitűzték a palesztin nemzeti zászlót, de azt néhány perccel később a rendőrség eltávolította a tízes tévécsatorna híradása szerint. Csütörtök délután számos alkalommal összetűzések zajlottak az óvárosban, amikor a palesztin fiatalok kövekkel dobálták az egyenruhásokat, akik válaszul üldözőbe vették őket és tömegoszlató fegyvereket vetettek be ellenük.

“Visszaállt a korábbi állapot. Visszatérünk imádkozni az al-Akszához”- közölte reggel Mohamed Husszein jeruzsálemi mufti, és a délutáni imára már az al-Aksza mecsetbe szólította híveit, akik csütörtök reggel tüntetően még az utcákon imádkoztak.

A tévé szakértői szerint a detektoros kapuk okozta válság megoldódni látszik a muzulmán hívők visszatérésével az al-Aksza mecsethez. A nyugalom helyreállásának súlyos próbáját jelenti majd a pénteki muszlim imádkozás, ugyanis a Vaqf, a jeruzsálemi szent helyeket felügyelő muzulmán tanács utasítására pénteken zárva tartják majd az összes többi jeruzsálemi mecsetet, hogy minden hívő az óvárosba, a muszlim vallás harmadik legszentebb helyéhez, az al-Aksza mecsethez menjen imádkozni.

A biztonsági fémdetektoros beléptető kapuk és a térfigyelő kamerák telepítése miatt a muszlim vallási vezetők a korábbi állapot, a status quo megsértésével vádolták Izraelt, és az al-Aksza mecset bojkottjára szólították fel híveiket.

 

[popup][/popup]