Jeruzsálem szerint kicsi az esélye a tartós tűzszüneti megállapodásnak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálem szerint kicsi az esélye a tartós tűzszüneti megállapodás megkötésének hétfő éjfélig, az ötnapos fegyvernyugvás végéig – állítja az izraeli katonai rádió.

.Vasárnap reggel visszatért az izraeli delegáció Kairóba, hogy tovább tárgyaljon egyiptomi közvetítéssel a tartós tűzszünet feltételeiről. A megbeszélésekre utalva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy „a Hamász téved, ha azt gondolja, hogy katonai vereségét politikai eredményekre válthatja”.

„A Hamász akkor is téved, ha azt hiszi, hogy szórványos lövésekkel engedményekre késztet minket”, folytatta a kormányfő. „Kemény csapások érik a Hamászt mindaddig, amíg vissza nem tér a nyugalom. A Hamász téved, ha úgy véli, hogy nem tudunk sokáig helyt állni” – tette hozzá.

Juvál Steinic, a stratégiai ügyek minisztere a tanácskozáson azt mondta, hogy „az övezet lefegyverzése nélkül a gázai kikötő a rakéták vámmentes boltja lenne,” utalva a kairói tárgyalások legfontosabbizraeli követelésére, a gázai iszlamisták lefegyverzésére.

Naftali Bennet, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető keményvonalas gazdasági miniszter az egyiptomi tűzszüneti megbeszélések felrúgását és egyoldalú izraeli lépéseket szorgalmazott.

„Azonnal abba kell hagyni a tárgyalást a Hamásszal, kezünkbe kell venni sorsunkat egy egyszerű képlet alapján: a humanitárius ügyekre igent kell mondani, a terrorra pedig nemet” – vélekedett Bennet.

Nem csak az izraeli, hanem a palesztin oldal is megosztott az egyiptomi javaslat kapcsán, amely egy hónappal elhalasztaná a gázai kikötő ügyét, anélkül szeretne megállapodásra jutni. A rádió szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök és emberei elfogadják ezt, és erre próbálják rávenni a Hamász elutasító állásponton lévő vezetőit.

A Kairóban tartózkodó palesztin delegáció bízik benne, hogy sikerül egyezségre jutniuk Izraellel, noha véleményük szerint eddig csekély előrehaladást értek el a megbeszéléseken. Háled Mesaal, a Hamász Katárban élő politikai vezetője azonban egyelőre ragaszkodik legfőbb követeléseikhez, a légi- és a tengeri kikötő működtetéséhez. „Azt akarjuk, hogy Gáza lakóinak hozzáférésük legyen a tengerhez és a repülőtérhez” – közölte.

[popup][/popup]