Jeruzsálem-nap: Összecsapások és imák a Templom-hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A feszültségek fókuszában álló Templomhegyen zajló eseményekről tudósít az ujkelet.live.

A Jeruzsálem egyesítésének 55. évfordulóját ünneplő napon, a rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy az óvárosban lévő al-Aksza mecset belsejében elbarikádozott álarcos lázadók kis csoportja nagy köveket és petárdákat dobált a kint állomásozó izraeli tisztek felé.

A rendőrség közleménye szerint az al-Aksza mecsetnél tapasztalt rendbontástól eltekintve a Templom-hegyen általánosságban nyugalom van.

Az éjszaka folyamán végzett előzetes rendőri tevékenység megakadályozta, hogy további rendbontók érkezzenek a környékre.

A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Reggel elkezdődött a zsidó látogatók érkezése a Templom-hegyre, köztük Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali képviselőt.

„Az évek során minden alkalommal azt mondják, hogy ez felzaklatja őket [a zsidók látogatása a Templom-hegyen]. Akkor mi van, vissza kéne mennünk Európába?” – jegyezte meg a provokátor törvényhozó.

A rendőrség a média szerint úgy vélte, hogy képes megfékezni a biztonsági helyzet bármilyen eszkalációját, amelyet Ben-Gvir látogatása okoz.

A muszlimok szitkozódása közepette letartóztattak egy zsidó látogatót a Templom-hegyen, mert elmondta a Smá Jiszráel imát.

Zsidók egy csoportja izraeli zászlókkal ment be a Templom-hegyre. A rendőrök elvezették őket a szent helyről.

Délig szünetel a zsidók beengedése a Templom-hegyre.

Mindeközben több száz hívő vett részt a reggeli imákon a Siratófalnál Jeruzsálem napja alkalmából.

Az imák komolyabb események nélkül folytak.

A rendőrség bejelentette, hogy Jeruzsálemben számos utcát lezárnak a zászlós menet előtt: Bezalel, György király, Agron, Jichák Kariv, Salamon király, Bar Lev, Szulejmán Szultán és Hativat Jerusalajim.

A Jeruzsálem egyesítését ünneplő nap fő eseménye az úgynevezett zászlós felvonulás általában tízezreket vonz az óvárosba, beleértve a zsidó nemzeti vallásosok nagy kontingensét. A menet hagyományos útvonala nem érinti a Templom-hegyet.

A Gázai övezet terrorszervezetei szombaton rakétateszteket hajtottak végre az enklávét uraló Hamász terrorszervezethez tartozó Sehab hírügynökség szerint.

Más sajtóértesülések szerint legalább nyolc rakétát lőttek ki a Földközi-tenger felé.

A kilövésekre a jeruzsálemi zászlós felvonulás előtt kerül sor, amely a gázai csoportok szerint „széleskörű robbanáshoz fog vezetni”.

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy a Jeruzsálem-napi zászlós menet útvonala az óváros muzulmán negyedén halad majd át a Siratófalhoz, a tervek szerint és ahogy az a múltban is történt. Megpróbálva eloszlatni a terrorista csoportok palesztinokhoz intézett felhívásait, hogy védjék meg a Templom-hegy tetején található al-Aksza mecsetet a nacionalista felvonulóktól, Bennett megjegyezte, hogy a felvonulás útvonalában nem szerepel a Templom-hegy.

„Olyan felvonulást tartunk fővárosunkban, amilyet csak akarunk” – mondta Beni Gantz védelmi miniszter a Hamász terrorszervezetnek küldött figyelmeztető üzenetében. ,,Nem fogjátok fenyegetni a szuverenitásunkat.”

Teljes cikk

Címkék:erőszak, feszültségek, Jeruzsálem nap, Templomhegy

[popup][/popup]