Jeruzsálem főpolgármestere kitiltaná az ENSZ menekültügyi hivatalát a városból

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nir Barkat jeruzsálemi főpolgármester kitiltaná az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalát (UNRWA) a városból – jelentette az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna hétfőn.

Nir Barkat polgármester

“Bezárjuk az UNRWA iskoláit, és jobb lehetőségeket ajánlunk a város lakóinak” – ígérte Barkat a tévécsatorna konferenciáján.
    “Felcseréljük a szociális szolgáltatásaikat olyanokra, mint amilyeneket a kerítésen belül nyújtunk, olyanokra, amelyek kihúznak a szegénységből és helyzetük megjavításában segítik a polgárokat” – tette hozzá.
    “Jeruzsálemben, miként máshol is, be kell fejezni menekültként kezelésüket, és lakosokként kell rájuk tekinteni. Így teszünk, kivonjuk az UNRWA-t, és folytatjuk a város egységes fejlesztését” – hangsúlyozta a város éléről hamarosan leköszönő és a Likud pártlistáján az országos politika küzdőterére lépő politikus.
    Kelet-Jeruzsálemben az UNRWA eddig öt iskolát működtetett közel tízezer gyermek oktatásáról gondoskodva. “Az azonban, hogy az UNRWA menekültként kezeli őket, hátráltatta haladásukban” – vélekedett Nir Barkat. “Eljött az ideje, hogy polgárokként viszonyuljunk hozzájuk menekültek helyett és rehabilitáljuk őket. Ez lehetséges” – közölte az izraeli politikus.
    Nir Barkat ezt három nappal Donald Trump amerikai elnök kormányzatának bejelentése után közölte, miután Amerika bejelentette, hogy megszünteti a palesztin segélyszervezet pénzügyi támogatását.
    Washington eddig az ENSZ égisze alatt működő szervezet évi hozzávetőleg egymilliárd dolláros (mintegy kétszáznyolcvan milliárd forintos) költségvetésének a harmadát állta.
    Az UNRWA segélyszervezet eredetileg azokat a palesztinokat támogatta, akik Izrael megalakulása idején, 1948-ben elvesztették otthonukat a közel-keleti konfliktus következtében. Jelenleg mintegy ötmillió embert segélyeznek élelmiszerrel, iskolák és egészségügyi központok működtetésével, az egykori menekültek leszármazottainak generációit.

[popup][/popup]