Jelképharc: páva vagy menóra?

Írta: nyest.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem is gondolnánk, az a tulajdonképpen örvendetes esemény, hogy a Duolingo egyre bővíti nyelvei választékát, micsoda vitákra ad okot.

Korábbi cikkeinkből tudható, hogy zászlajuk nem csak országoknak, államoknak lehet. Önálló államot nem alkotó népcsoportoknak is van zászlajuk, még a finnugor népeknek is. Eddig azt gondoltuk, nyelveknek vagy nyelvcsaládoknak csak művészeti megfontolásból terveznek zászlókat, de most a Forward nevű honlapról kiderült, hogy nyelvnek is lehet arany zászlaja. Vagy mégsem?

a-jiddis-zaszlo-terve-nincs-elozmenyeA kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a népszerű ingyenes nyelvtanuló portál, a Duolingo megkezdte a tananyag kidolgozását a jiddis nyelvre. A honlapon az egyes nyelveket kis karikákkal jelzik, amelyekben annak az országnak a zászlaja látható, ahol ezt a nyelvet tipikusan beszélik. De itt a nagy kérdés: mi legyen a jiddissel, a közép-kelet-európai askenázi zsidók nyelvével, amit ma a világba szétszóródott zsidóság közösségei beszélnek? Nincs olyan ország, ahol a jiddis lenne a fő nyelv. Mi legyen hát a nyelv logója?

A Duolingo egy reklámanyagában már letette a voksát a fehér alapon két fekete párhuzamos sáv között egy fekete menórát ábrázoló zászló mellett. Ez az interneten fellelhető zászló azonban nem rendelkezik történelmi gyökerekkel. A Forward cikke szerint a világhálón megtalálható összes előfordulása egyetlen forráshoz vezet vissza, egy S.fuer nevű felhasználóhoz, aki 2011-ben tette közzé zászlótervét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]